, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οι μυστικές συναντήσεις του Βενιζέλου στη Σκόπελο (ΦΩΤΟ)

Της Έλενας Καραβασίλη
Μυστικές συναντήσεις, πολιτικές συμφωνίες, διαπραγματεύσεις, συζητήσεις για το… μέλλον της χώρας. Αυτά εκτυλίσσονταν  κατά τον 20ο αιώνα, στην τραπεζαρία του αρχοντικού της οικογένειας Βακράτσα που βρίσκεται στη Σκόπελο και λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Κατερίνα Μεσολογγίτη,  «στο συγκεκριμένο χώρο, ο Σταμάτης Βακράτσας δεχόταν τις μεγάλες προσωπικότητες της χώρας, όπως ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο στρατηγός Βελισάριος και πολύ άλλοι. Μάλιστα, στο σπίτι αυτό γνωρίζουμε πως έχει φιλοξενηθεί και ο Νικόλαος Πλαστήρας».

Το αρχοντικό Βακράτσα βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας της Σκοπέλου, λίγο πιο πάνω από την παραλία. Είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και ανήκε στον Σταμάτη Βακράτσα που ήταν γερουσιαστής με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο κ. Βακράτσας παντρεύτηκε και απέκτησε τρεις κόρες, που ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες που μπήκαν στο πανεπιστήμιο. Το συγκεκριμένο κτήριο, αποτελεί ένα τυπικό δείγμα  αρχοντικού της Σκοπέλου. Πέρασε στα χέρια της Αντιγόνης Βακράτσα- κόρη του γιατρού, βουλευτή και γερουσιαστή Σταμάτη Βακράτσα- η οποία το δώρισε στο δήμο Σκοπέλου, με σκοπό να λειτουργήσει ως μουσείο κάτι που υλοποιήθηκε το 2001. «Έχουμε επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο που έρχονται για να δούνε το μουσείο. Πρόκειται για ένα αρχοντικό, που υπήρξε κάτι σαν πολιτιστικό κέντρο. Από εδώ έχουν περάσει πάρα πολύ άνθρωποι τον γραμμάτων, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κωστής Παλαμάς», περιγράφει η κ. Μεσολογγίτη.

Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται τα κειμήλια και τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Βακράτσα, παραδοσιακές φορεσιές του 20 αιώνα, σκεύη και αντικείμενα που «κράτησαν» την ιστορία της οικογένειας.

Όπως περιγράφει η κ. Μεσολογγίτη, η Αντιγόνη Βακράτσα ήταν γιατρός και συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Αλεξάντερ Φλέμινγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. «Ένα από τα δωμάτια, λειτουργούσε και ως ιατρείο, όταν άνοιξα λοιπόν για πρώτη φορά το ντουλάπι όπου παραμένουν ακόμη τα ιατρικά εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούσε η Αντιγόνη, η μυρωδιά ήταν τόσο έντονη που λιποθύμησα», λέει χαρακτηριστικά, ενώ η μυρωδιά παραμένει έντονη μέχρι και σήμερα…

Διπλώματα της Αντιγόνης Βακράτσα κοσμούν τους τοίχους του σπιτιού και φέρουν τις υπογραφές του Παλαμά και του Βενιζέλου, ενώ  αν ανοίξει κανείς τα… κιτάπια της Αντιγόνης, θα διαπιστώσει πως η γνώριμη σε όλες τις γυναίκες κρέμα «vichy», χρονολογείται από το 1881!

Πλέον ο συγκεκριμένο χώρος εκτός από μουσείο, αξιοποιείται από το δήμο και για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες.


 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.