, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι ταινίες της εβδομάδας: Με «δυνατά χαρτιά» μάς υποδέχεται το 2017(BINTEO)

Με μεγάλα ονόματα, γνωστούς σκηνοθέτες και λαμπερούς σταρ ξεκινά κινηματογραφικά το 2017. «Νυκτόβια Πλάσματα» και «Paterson» θέτουν υποψηφιότητα για τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς, ενώ ο Μάικλ Φασμπέντερ μεταφέρει στο σινεμά το video game «Assassin’s Creed», την ώρα που ο νέος Σκορσέζε έρχεται και αναμένεται να διχάσει… πιστούς και μη.
Νυκτόβια Πλάσματα
Ο Τομ Φορντ είναι ένας εικονοπλάστης σκηνοθέτης που μπορεί την ίδια στιγμή να εντυπωσιάζει με την ομορφιά των εικόνων του και ταυτόχρονα να υπονομεύει την ίδια αυτή ομορφιά. Η νέα του ταινία, μεταφορά μυθιστορήματος του Όστιν Ράιτ, είναι ένα πολυεπίπεδο θρίλερ μυστηρίου με κωμικά στοιχεία που δεν μπορεί παρά να σε γοητεύσει. Η Έιμι Άνταμς ερμηνεύει τη Σούζαν, μία ιδιοκτήτρια γκαλερί, η οποία λαμβάνει με το ταχυδρομείο ένα αντίτυπο του βιβλίου του πρώην συζύγου της. Στο βιβλίο υπάρχει η περιγραφή ενός βίαιου εγκλήματος, περιγραφή που συγκλονίζει την Σούζαν, η οποία θεωρεί ότι η ιστορία εκδίκησης που περιγράφεται περιλαμβάνει ένα κρυφό μήνυμα προς την ίδια. Αναπάντεχη, η ταινία του Τομ Φορντ σε κρατά καθηλωμένο στη μεγάλη οθόνη, με τον σκηνοθέτη να χειρίζεται αριστοτεχνικά τα διάφορα στοιχεία της ταινίας του και να καθοδηγεί τους πρωταγωνιστές σε υπέροχες ερμηνείες. Ο Φορντ, όπως και στο «Ένας Άνδρας Μόνος», επιχειρεί μια ειλικρινή και δύσκολη «ανατομία» της ψυχής των ηρώων του.
Σκηνοθεσία: Τομ Φορντ
Πρωταγωνιστές: Έιμι Άνταμς, Τζέικ Γκίλενχαλ, Μάικλ Σάνον, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον


Paterson

Κάθε πρωί ο Πάτερσον ξυπνάει στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσι, φιλάει τη σύζυγό του και πηγαίνει στη δουλειά του: Είναι οδηγός λεωφορείου και ζει μια φαινομενική αδιάφορη ζωή που επαναλαμβάνεται καθημερινά. Ο ίδιος γράφει μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τον κόσμο του, την ώρα που η σύζυγός του αλλάζει καθημερινά διακόσμηση στο σπίτι και φτιάχνει cupcakes που ελπίζει να τα πουλήσει και να ανοίξει δικό της κατάστημα. Ο Τζιμ Τζάρμους μιλά για την ποίηση που μπορεί να κρύβεται στην καθημερινότητα, εξυμνώντας την ρουτίνα. Φτιάχνει έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, στον οποίο ο Άνταμ Ντράιβερ δίνει σάρκα και οστά (προσωπικά θα ήθελα πολύ να τον δω υποψήφιο για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου). Κάποιους θα τους ενοχλήσει η απουσία εξέλιξης, αλλά αξίζει να αφεθεί κάποιος στην μαγεία της ταινίας.

Σιωπή
Προπαγάνδα της Καθολικής Εκκλησίας ή συναρπαστική ιστορία εσωτερικής πάλης; Αυτό είναι το ερώτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους περισσότερους από τους θεατές της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε και η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη. Ο Σκορσέζε αφηγείται την ιστορία δύο ιησουιτών μοναχών που φτάνουν στην Ιαπωνία -όπου οι τοπικές Αρχές βασανίζουν όσους έχουν ασπαστεί τον χριστιανισμό-, αναζητώντας τα ίχνη του πατήρ Φερέιρα, ενός άλλου ιησουίτη μοναχού. Η σιωπή του Θεού απέναντι στις συμφορές των ανθρώπων, η εσωτερική πάλη, η επιλογή της αυτοθυσίας ή της παραίτησης είναι ζητήματα που απασχολούν τον αμερικανό σκηνοθέτη, ο οποίος μπορεί να λαμβάνει σαφή θέση υπέρ του καθολικισμού, αλλά παράλληλα θέτει ερωτήματα στον θεατή για την πίστη. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική φωτογραφία του Ροντρίγκο Πριέτο και την υπέροχη κινηματογράφηση, το Silence αποτελεί ταινία – τροφή για σκέψη που αναμένεται να πυροδοτήσει παθιασμένες συζητήσεις.
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Πρωταγωνιστούν: Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Λίαμ Νίσον


Assassin’s Creed

Κάνοντας χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας που μπορεί να έχει πρόσβαση στις γενετικές του μνήμες, ο Κάλουμ Λιντς βιώνει τις περιπέτειες ενός προγόνου του, του Αγκιλάρ στην Ισπανία του 15ου αιώνα. Ο Αγκιλάρ είναι μέλος μιας αδελφότητας, των Assassins που βρίσκονται σε πόλεμο με την οργάνωση των Ναϊτών: οι πρώτοι θέλουν την ελεύθερη βούληση ακόμα και αν αυτή οδηγεί στο χάος, ενώ οι δεύτεροι θέλουν τον έλεγχο και τον περιορισμό. Έχοντας συνεργαστεί ξανά με Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ, ο σκηνοθέτης Τζάστιν Κουρζέλ χτίζει μια περιπέτεια με εντυπωσιακά εφέ, που δεν καταφέρνει όμως να συνεπάρει τον θεατή, καθώς συχνά τον «πετά» έξω από τη δράση με τα μπρος – πίσω στον χρόνο. Πιο εντυπωσιακές οι στιγμές όπου ο Αγκιλάρ αναλαμβάνει δράση, ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά αμήχανη η προσέγγιση. Η ταινία προβάλλεται και σε 3D.
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κουρζέλ
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζέρεμι Άιρονς, Αριάν Λαμπέντ

in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.