, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οι τρεις προϋποθέσεις της ανάπτυξης»

φωτο eurokinissi

Του Θανάση Θεοχαρόπουλου*
Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, απαιτείται ένα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην χώρα. Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα εκφράσουν τη συμμαχία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την κοινωνική συνοχή και όχι τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι κάνουμε όσο είμαστε σε Μνημόνια και τι όταν φύγουμε από αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο μία σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία οφείλει να στηρίζει κάθε υγιή και ελπιδοφόρα ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα να επιδιώκει την μείωση των ανισοτήτων που δημιουργεί η ελεύθερη αγορά μέσω του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και του κράτους πρόνοιας. Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη φτώχεια, είναι ένα κράτος, το οποίο επενδύει στις υπηρεσίες και όχι στα επιδόματα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θυμίζει τον παίκτη που η ομάδα του δέχεται γκολ και αυτός απειλεί τους αντιπάλους ότι θα τους εκδικηθεί βάζοντας και αυτογκόλ. Αυτή η κυβέρνηση είναι ένα διαρκές αυτογκόλ. Αυτογκόλ στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτογκόλ στο ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αυτογκόλ στο ότι η Ρωσία και η Κίνα θα μας δώσουν τα χρήματα που χρειαζόμαστε -ευτυχώς δεν συμπεριέλαβαν και τον Σώρρα στους χρηματοδότες τους-, αυτογκόλ στο ότι θα απειλήσουμε τους εταίρους κρατώντας την αναπνοή μας και αυτοί θα τρέξουν να μας φέρουν αναπνευστήρα. Αυτοί όμως τους απάντησαν πώς ενίοτε οι απειλές γίνονται δεκτές. Ο Βαρουφάκης αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετώπισε ολόκληρη την χώρα ως παιχνίδι. Αυτό όμως συνέβη με ευθύνη του κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι ο καλύτερος διαφημιστής του βιβλίου Βαρουφάκη, του εξασφάλισε ένα best seller με θύμα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας τα βάφτισε όλα αυταπάτες για να ξεχαστούν, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Βαρουφάκη.
Και τώρα η χώρα βγήκε στις αγορές. Δεν πρέπει να είμαστε μεμψίμοιροι. Αυτή η εξέλιξη είναι θετική. Αλλά έως εκεί, όχι ξανά ένα τεχνητό success story για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους! Δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία.
Αλλά πως πάει κανείς στο δρόμο της ανάπτυξης; Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Η ανάπτυξη θέλει κάποιες προϋποθέσεις που λείπουν από το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Προϋποθέσεις που υπήρχαν στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία  και στην Ισπανία. Και αυτές ήταν το κλίμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους. Αυτό λοιπόν που λείπει στη χώρα για να εισέλθει στην ανάπτυξη και να βγει από το Μνημόνιο δεν είναι η επίκληση της ανάπτυξης ως τοτέμ, αλλά η σταθερότητα. Αυτό που αναζητούν και δεν βρίσκουν οι ξένοι επενδυτές είναι αυτή ακριβώς η συνεννόηση και η σταθερότητα. Η οικονομία απαιτεί κλίμα εμπιστοσύνης για να πάρει μπρος. Για αυτό χρέος μας είναι να εγγυηθούμε την σταθερότητα, τη συναίνεση και συνεννόηση. Γιατί χωρίς αυτά τα τρία, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει.
*Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.