, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οριακό προβάδισμα υπέρ του Ερντογάν

φωτο eurokinissi.gr

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις του Ινστιτούτου Gezici, καταγράφεται οριακό προβάδισμα του προέδρου Ερντογάν. 51,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εγκρίνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, έναντι 48,7% που απάντησε αρνητικά. Άγνωστος Χ η συμμετοχή των αναποφάσιστων.
Το πακέτο το οποίο καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν αποτελείται από 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προβλέπει τη μεταφορά στον πρόεδρο κεντρικών εξουσιών που κανονικά ασκεί ένας πρωθυπουργός. Κατόπιν αυτού, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται.
«Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού “όχι”»
Τη δύσκολη θέση των πολιτών που θα ψηφίσουν «όχι» στη συνταγματική αλλαγή επισημαίνει ο Μίχαελ Λινκ, διευθυντής του τμήματος δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του  Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η σημερινή Die Welt ο Λινκ σημειώνει ότι οι πολέμιοι της συνταγματικής αναθεώρησης είναι εκτεθειμένοι σε περιορισμούς που πηγάζουν από το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού όχι, ενώ πολλά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση τους περιγράφουν με μελανά χρώματα ως εχθρούς», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, ειρηνική διαδήλωση για τον γερμανοτουρκικής καταγωγής φυλακισμένο στην Τουρκία ανταποκριτή της εφημερίδας die Welt, Ντενίζ Γιτσέλ, προγραμματίζεται το απόγευμα στην πόλη Φλέρσχαϊμ, στην οποία γεννήθηκε. Ο Γιτσέλ κρατείται από τα μέσα Φεβρουαρίου στη φυλακή της Σηλυβρίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.