, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο  Έλληνας σχεδιαστής που ντύνει τη… Lady Gaga

Του Βαγγέλη Μπαντέ
Ο Δηµήτρης Μαβίνης πριν από µερικά χρόνια έφυγε από την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κατερίνη,  για να «ανοίξει τα φτερά του» και να ασχοληθεί µε την µεγάλη του αγάπη, τη µόδα! Επέλεξε το Λονδίνο, καθώς τον κέντρισε η Βρετανική σκηνή µόδας.  Σε πρώτη φάση, δούλεψε δίπλα σε νέους  σχεδιαστές, ενώ  στη συνέχεια δηµιούργησε το δικό του ατελιέ. Σήµερα, ο Δηµήτρης ντύνει µεγάλα ονόµατα του παγκόσµιου µουσικού στερεώµατος, όπως η Lady Gaga!
01-dimitri-mavinis
Υπήρξαν διάφοροι λόγοι που επέλεξε να µετακοµίσει στο Λονδίνο. Η βρετανική σκηνή µόδας είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αισθητική του σε αντίθεση µε τους οίκους µόδας της Γαλλίας και Ιταλίας, λέει ο ίδιος στην KARFITSA. «Από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Λονδίνο ένιωσα εµπνευσµένος από την πολυπολιτισµικότητα που διακρίνει την πόλη και  τους ανθρώπους της, την αρχιτεκτονική αντίθεση, την µουσική σκηνή, όπως επίσης και την ελευθερία έκφρασης µέσω ένδυσης που παρατηρείται στους δρόµους του Λονδίνου. Νιώθοντας πως η επαγγελµατική µου εξέλιξη στην Ελλάδα ήταν κάπως περιορισµένη, η ιδέα µιας καινούριας αρχής στο Λονδίνο ήταν µια µεγάλη πρόκληση. Έτσι λοιπόν, µαζί µε την φίλη, συνάδελφο και συνεργάτιδα µου Μαίρη αποφασίσαµε να κάνουµε αυτό το µεγάλο βήµα».
kylie-jenner-erevosaether
Το ξεκίνηµα στο Λονδίνο
Τα πρώτα χρόνια στο Λονδίνο ο Δηµήτρης  εργάστηκε δίπλα σε νέους σχεδιαστές µόδας του Λονδίνου, κάνοντας πειραµατισµούς µε νέες ιδέες, καινούρια υλικά και εξελίσσοντας το προσωπικό του  στυλ, απέκτησε  την απαραίτητη εµπειρία κάτι που τον ώθησε να ξεκινήσει, µαζί µε τη συνεργάτη του το δικό τους ατελιέ το 2011 µε την επωνυµία  Έρεβος Αιθήρ (Erevos Aether). H σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρίας ξεκίνησε αναµιγνύοντας παραδοσιακές τεχνικές υψηλής ραπτικής µε υφάσµατα τελευταίας τεχνολογίας, παντρεύοντας παράλληλα φουτουρισµό, θεατρικότητα και µόδα. Επέλεξαν να παρουσιάσουν την πρώτη συλλογή-ντεµπούτο µε ένα µικρού µήκους φιλµ το οποίο έκανε πρεµιέρα στο περίβλεπτο A Shaded View on Fashion της Diane Pernet και επιλέχτηκε να προβληθεί στο κινηµατογραφικό φεστιβάλ µόδας ASVOFF IV που έλαβε µέρος στο µουσείο σύγχρονης τέχνης του Παρισιού “Centre Pompidou”. Οι συλλογές που ακολούθησαν εµφανίστηκαν σε σηµαντικά περιοδικά µόδας όπως το Vogue Italia, το Vogue China, Elle, Schon κλπ, προβλήθηκαν στο SWIFF φιλµ φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, έλαβαν µέρος στην εβδοµάδα µόδας της Κωνσταντινούπολης και έφτασαν στους εκθεσιακούς χώρους του Χόλυγουντ.  Το 2015 έλαβε µέρος στο διεθνή διαγωνισµό World of Wearable Art που λαµβάνει µέρος στη Νέα Ζηλανδία αποσπώντας 4 βραβεία “Winner of International Award”, “UK,Europe Design Award”, “Weta Costume and Film Award” and “People’s Choice Award” και για το 2016 αποσπάσαµε το “Winner of Aotearoa Award” and “Avant garde Award”.
Η συνεργασία µε τα µεγάλα ονόµατα
H πρώτη συλλογή µε όνοµα «Gaping Void» απέσπασε πολύ καλές κριτικές και  τράβηξε το ενδιαφέρον καταξιωµένων ενδυµατολόγων οπού και τους ανέθεσαν τις πρώτες συνεργασίες µε µεγάλα ονόµατα. Συγκεκριµένα, ανέλαβε τις εµφανίσεις της Lady Gaga, όπως και  τον σχεδιασµό και την κατασκευή των κουστουµιών για την παγκόσµια περιοδεία των Black Eyed Peas. Αυτό ήταν η αρχή της συνεργασίας τους µε στυλίστες της µουσικής καλλιτεχνικής σκηνής. Στη συνέχεια, ο Δηµήτρης και η Μαίρη ανέλαβαν να ντύσουν ονόµατα όπως Jessie J, Fergie, Skin from Skunk Anansie, Κat Graham, Carrie Underwood, αλλά και επώνυµους πελάτες όπως η Daphne Guinness, Kylie Jenner, κ.λ.π..
Η επαγγελµατική επαφή µε τη µόδα
Ο Δηµήτρης Μαβίνης µεγάλωσε σε µια πόλη µε τη γεωγραφική τοποθεσία και τον µυθολογικό πλούτο,  όπως αυτή της Κατερίνης. Μεγάλωσε ανάµεσα στον µαγευτικό και µεγαλοπρεπές Όλυµπο και τα πανέµορφα Πιέρια Όρη, τις παραλίες και την απεραντοσύνη της θάλασσας.  Ακούγοντας ιστορίες για θεούς και µούσες, αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον του για τη µυθολογία, η αγάπη του για την τέχνη και τη φύση. «Τα παιδικά και φοιτητικά µου χρόνια µου χάρισαν ευχάριστες αναµνήσεις που πολλές φορές αναζητώ κ έτσι προσπαθώ να επισκέπτοµαι την Ελλάδα όσο πιο συχνά µπορώ», αναφέρει.  Η πρώτη του επαγγελµατική επαφή στο χώρο της µόδας ξεκίνησε το 2004, την χρονιά που ολοκλήρωσε την ειδικότητα  «Ειδικός Ενδυµατολογίας και Σχεδίασης Μόδας» του πολιτιστικού ΙΕΚ Θεσσαλονίκης.  Ξεκίνησε να εργάζεται σαν junior designer σε µια γνωστή High street εταιρία ανδρικών ενδυµάτων της Θεσσαλονίκης και παράλληλα εργάστηκα ως ενδυµατολόγος σε εκποµπές παραγωγής της ΕΡΤ3, όπως και  σε κάποιες εξωτερικές συνεργασίες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.