, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιούνκερ "Οριστικά εκτός το… GREXIT"

Στην προσωπική μάχη που έδωσε το 2015 για τη διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν αναφέρθηκε εκ νέου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Politico. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Grexit «βρίσκεται οριστικά έξω από το τραπέζι». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης.
«Την περίοδο εκείνη πολέμησα σκληρά για τη διατήρηση της σταθερότητας της Ευρωζώνης ιδίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τόνισε: «Εάν δεν το είχα κάνει, η Ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει». Εξάλλου, όσον αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι γείτονάς μας και δεν μπορούμε απλώς να την αφήσουμε να περάσει στη λήθη». Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι δεν είναι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να γίνει μέλος της ΕΕ. «Δεν είναι η Ε.Ε. που θέλει να ενωθεί με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία που θέλει να ενωθεί με την Ε.Ε.», υπενθύμισε.
Για το Brexit ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι δεν στοιχηματίζει σε μια βρετανική ανατροπή. «Η υπόθεση εργασίας που κάνω, είναι ότι θα έρθει το Brexit», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις κυρώσεις της Αμερικής στη Ρωσία επεσήμανε ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να «ξεκινήσει αντίμετρα εντός ημερών» αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες επηρεαστούν από τις νέες κυρώσεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.