, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Θεσσαλονικιός που έπιασε το Σταυρό στη… Σμύρνη

“Μονάχα οι ηλιθιοι και οι νεκροί έχουν δικαίωμα να λησμονούν. Μα όσοι έχουν την πνοή της ζωής μέσα τους, οφείλουν να θυμούνται για να στοχαζονται και να συγχωρούν…”* είπε… παγωμένος, μόλις βρήκε από τα καθιαγιασμένα νερά της Σμύρνης ο Θεσσαλονικιός Χρήστος Μεταξάς με το σταυρό στο χέρι. Ήταν ένας από τους δύο πιστούς που βούτηξαν, παρά το κρύο, κι έπιασαν το Σταυρό, για να φωτιστούν μαζί με άλλους τρεις.
Στην ιστορική προκυμαία -της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της γειτονικής χώρας -τελέστηκε χθες, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού και ευτυχώς για τους… 800 πιστούς που συγκεντρώθηκαν-άλλοι από την Ελλάδα κι άλλοι από την Τουρκία- οι τουρκικές αρχές δεν ανακάλεσαν την άδεια, μετά τη φονική έκρηξη το περασμένο Σάββατο έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης.
Πρώτος έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα ο μητροπολίτης Σμύρνης και στη συνέχεια και ο επίσκοπος Ερυθρών. Ανάμεσα στους πέντε άνδρες που έπεσαν στα… παγωμένα νερά ήταν ο Χρήστος Μεταξάς -που έπιασε τον πρώτο σταυρό – και ο Λευτέρης Χρυσόμαλος από τη Λέσβο το δεύτερο.
Η προετοιμασία του Θεσσαλονικιού – προκειμένου να πέσει στα νερά της Σμύρνης – δεν ήταν σύντομη όπως είπε στην karfitsa. Πήγαινε δύο φορές την εβδομάδα, από τον περασμένο Οκτώβριο στη θάλασσα του Αγγελοχωρίου – στον θερμαϊκό κόλπο – και προπονούνταν για τη μεγάλη και ιερή – όπως τόνισε – στιγμή. Να πέσει στα νερά που ενώνουν και χωρίζουν Έλληνες και Τούρκους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, και να πιάσει τον Σταυρό.
Να σημειωθεί ότι η Σμύρνη (ο Κάτω Μαχαλάς), πριν τη καταστροφή το 1922, είχε 16 ορθόδοξους ναούς. Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές οραματίζονται – Ερντογάν επιτρέποντος –  την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού της χαρακτήρα και οι Έλληνες λογικό και… ιστορικό είναι να έχουν τον πρώτο λόγο…
*Από τον Στρατή Δούκα την “Ιστορία ενός Αιχμαλώτου”
Σμύρνη, Χρήστος Μεταξάς 15902522_10154985480582472_1051050550_o

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.