, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ο ‘’Λουκάς’’ δεν αντιµετωπίζεται µε νοµικούς όρους»

Του Νίκου Καραμανλή
Κάτι περισσότερο από 17 χρόνια µετά την τελευταία δολοφονική ενέργεια της «17Ν», µία 48ωρη άδεια στον Δηµήτρη Κουφοντίνα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Ο «Λουκάς», της οργάνωσης που µε τις ενέργειές της σηµάδεψε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα αγαθά της Δηµοκρατίας, που µε τόσο µίσος πολέµησε. Ο Γιώργος Μοµφεράτος, γιος του εκδότη της «Απογευµατινής» που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της «17Ν», είχε γράψει λίγο παλιότερα: «Αν δεν πετύχουµε η επόµενη αποφυλάκιση (µέλους της “17Ν”) να µην έχει οποιοδήποτε πολιτικό ενδιαφέρον, αυτό θα σηµαίνει ότι η δηµοκρατία µας θα παραµένει αδύναµη και ανολοκλήρωτη».
 
Όπως φάνηκε από τις πρώτες ώρες που κυκλοφόρησε η είδηση της 48ωρης άδειας στον Δηµήτρη Κουφοντίνα, ακόµη και σήµερα το πολιτικό ενδιαφέρον παραµένει αµείωτο. Δεν είναι απλά µία ευκαιρία για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ούτε καν η άδεια που έλαβε από τις φυλακές Κορυδαλλού είναι µία τυπική εφαρµογή του νόµου. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Ο «Λουκάς» είναι ένα πρόσωπο-σύµβολο της τροµοκρατικής βίας που έδρασε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στην «πληγωµένη» από τον Εµφύλιο και τη δικτατορία Ελλάδα. Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε κατά την έξοδό του από το σωφρονιστικό κατάστηµα, λίγες ηµέρες µετά την παρ’ ολίγον δολοφονική επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη, δείχνει πως ακόµη και σήµερα οι πράξεις του –που ποτέ δεν αποκήρυξε– αποτελούν οδηγό για µία γενιά νέων ανθρώπων που πιστεύει ότι η Δηµοκρατία θα γίνει καλύτερη µε αίµα.
Αυτό που µπορεί κανείς να πει µε βεβαιότητα είναι ότι το χαµόγελο του Δηµήτρη Κουφοντίνα κατά την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού θα είναι µεγαλύτερο απ’ ό,τι όταν βγήκε. Όχι επειδή κοιµήθηκε σπίτι του. Όχι επειδή είδε τον γιο του. Όχι επειδή ήπιε το κρασάκι του σε ένα ταβερνάκι. Όχι επειδή ανέπνευσε αέρα ελευθερίας. Αλλά επειδή µε αυτήν τη 48ωρη άδεια κατάφερε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ένα φορτηγό µολότοφ των νεαρών, που η «επαναστατική» δράση του αποτελεί σύµβολο και πηγή έµπνευσης. Επειδή ένα ψυχρός δολοφόνος µπορεί ακόµη και σήµερα να προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για το πρόσωπό του, την ώρα που σε όλο τον δυτικό κόσµο αυτά τα ζητήµατα έχουν λυθεί προ πολλού.
Η περίπτωση του «Λουκά» της «17Ν» δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί µε καθαρά νοµικούς όρους. Πολλώ δε µάλλον όταν ο ίδιος διακηρύσσει πως δεν είναι κρατούµενος επειδή δολοφόνησε 11 συνανθρώπους µας, αλλά για τις πολιτικές ιδέες του. Πολλώ δε µάλλον όταν επιµένει να αντιµετωπίζει µε απαξία το αστικό κράτος και τη Δηµοκρατία. Η Δηµοκρατία, όντως, δεν εκδικείται. Οφείλει όµως να προστατεύει εαυτόν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.