, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Μπάρμπα Μήτσος στο… Λουξεμβούργο

 
της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Διάβασα με ενδιαφέρον και προσεκτικά όλες τις απόψεις, σχετικά με την αποχώρηση δύο επιχειρηματικών κολοσσών από τη χώρα μας, της 3Ε και της ΦΑΓΕ. Ούτε ένας αρθρογράφος είπε ότι οι εταιρείες που αποχωρούν για Ελβετία και Λουξεμβούργο είναι αχάριστες ή φέρονται… αντιπατριωτικά στη δύσκολη συγκυρία! Πώς να το υποστηρίξουν άλλωστε; Μήπως η διοίκηση, η πολιτεία τους βοήθησε ή τους απάλλαξε από τις γραφειοκρατικές στρεβλώσεις; Μήπως η εκάστοτε κυβέρνηση – όλες αυτές τις δεκαετίες – φρόντισε να προσφέρει στους επενδυτές, υποδομές και δομές προκειμένου να τους διευκολύνει; Μήπως δημιούργησε σταθερό φορολογικό περιβάλλον;
Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο, μετράμε… 189 ή 199 διαφορετικά φορολογικά νομοσχέδια! Κάθε νέος υπουργός (τσάρος τα παλιά τα χρόνια) μετατρέπει με 2-3 νέα νομοσχέδια τις κλίμακες! Η φορολογία για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικός παράγοντας – εκτός από τα κέρδη – και για το κόστος παραγωγής. Οι σοβαρές μεγάλες και πολυμετοχικές επιχειρήσεις που «απολογούνται» στους μετόχους τους, πρέπει να καταρτίσουν πλάνα ανάπτυξης και κερδών, που βασίζονται στην κοστολόγηση του προϊόντος τους. Μέσα σε αυτό το κόστος όμως, εκτός της ενέργειας, των εργατικών κι άλλων λειτουργικών εξόδων, συμπεριλαμβάνεται και η φορολογία. Και πώς να το κάνεις αυτό, όταν κάθε τόσο αλλάζουν τα… νούμερα;
Το οικονομικό ρεπορτάζ λέει ότι έτοιμες να φύγουν είναι και η S&M και η ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου. Εγώ σας λέω ότι έτοιμος είναι να αλλάξει έδρα και ο… μπάρμπα Μήτσος, που έχει μία μικρή βιοτεχνία. Και αυτό συμβαίνει καθημερινά και το έχουμε διαπιστώσει όλοι, ακούγοντας για κάποιον γνωστό που «την έκανε» για Βουλγαρία και διηγείται με λάμψη στα μάτια πόσο ευχαριστημένος είναι, γιατί το ΦΠΑ εκκαθαρίζεται αυτόματα, γιατί η φορολογία είναι 10% και οι συντελεστές σταθεροί!
Αντί λοιπόν να κάνουμε ή να έχουμε προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης η επιχειρηματικότητα αιμορραγεί. Ξέρετε τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η αποχώρηση της 3Ε που είχε κεφαλαιοποίηση κοντά στα έξι δις ευρώ; Σε συνδυασμό με την επικείμενη αποχώρηση του ΟΠΑΠ, θα μετατραπεί σε… περιφερειακή αγορά. Και αν φύγουν ΜΕΤΚΑ κι άλλες εταιρείες όπως το σχεδιάζουν θα θυμίζουμε… Αλβανία! Κι ούτε καν, γιατί κι εκεί, προοδεύουν!
Το δε πιο περίεργο είναι ότι  το περιβάλλον μας δεν (θα) είναι μόνο φτωχό και υποβαθμισμένο, αλλά και… εχθρικό. Ποτέ δεν ξεπεράσαμε το ταξικό μίσος εναντίον της επιχειρηματικότητας. Ο εργοδότης σε αυτή τη χώρα δεν είναι ένας άνθρωπος που προσφέρει -μέσω του κεφαλαίου του- στην κοινωνία και δημιουργεί θέσεις εργασίας δίνοντας δουλειές σε οικογένειες, αλλά ένας «μισητός καπιταλιστής» που θα χαρούμε να τον δούμε… κατεστραμμένο!
Ίσως αυτή η… φθονερή ψυχολογία του μέσου Έλληνα να δικαιολογείται εν μέρει από την ανάπτυξη του εθνικού σπορ, της… κρατικοδίαιτης εθνικής λαμογιάς! Οι επιχειρήσεις καταρρέουν και όσες μπορούν να σταθούν ετοιμάζονται να φύγουν για φορολογικούς παραδείσους. Η δε μεγάλη παρακμή της κοινωνίας μας αντανακλά στην κουβέντα του Μπάρμπα Μήτσου που σχολιάζει «φεύγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και… καλά κάνουν».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.