, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο δήμαρχος Κασσάνδρας μιλάει στο karfitsa.gr για τη μεγάλη πυρκαγιά

Της Φ.Βλαστού

Κατευνάστηκε ο πύρινος εφιάλτης που έζησαν χθες κάτοικοι της Μόλα Καλύβα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Από νωρίς το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκιδικής και σε ολόκληρη την περιοχή.

Με το πρώτο φως του ήλιου και έπειτα από μια μεγάλη ολονύχτια μάχη που έδωσαν πυροσβέστες αυτή την ώρα «η πυρκαγιά έχει σβηστεί. Υπάρχουν πολύ μικρές σποραδικές εστίες φωτιάς, οι οποίες δεν δημιουργούν πρόβλημα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί την κατάσβεση τους» είπε ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης στο karfitsa.gr συμπληρώνοντας «πιστεύουμε ότι έχει περάσει εντελώς ο κίνδυνος».

Κάτοικοι της περιοχής έμειναν άγρυπνοι όλη την νύχτα συνδράμοντας και οι ίδιοι, όπως και πολλοί εθελοντές στην κατάσβεση με τα όποια μέσα είχαν. «Η άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής και η συνδρομή των ιδιωτών, εθελοντών, πολιτών που ανταποκρίθηκαν άμεσα ήταν η αιτία που δεν πήρε το κακό μεγαλύτερες διαστάσεις», τόνισε ο δήμαρχος.

Όσον αφορά τον απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά ο κ. Κυρίτσης εξήγησε ότι: «σε σχέση με την αρχή της πυρκαγιάς, η οποία φαινόταν πολύ επικίνδυνη, λόγω των ισχυρών ανέμων που υπήρχαν στην περιοχή, η εκτίμηση του Δασαρχείου είναι ότι έχουν καεί 3 με 5 χιλιάδες στρέμματα, έχουν υποστεί από δυο σπίτια ζημιές στις στέγες τους και λίγοι κήποι. Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε σπίτια». «Αυτή τη στιγμή είναι αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας να μπορέσει να εγκρίνει και να κατασκευάσει άμεσα ξυλοφράγματα για να αποτραπούν πιθανές ζημιές που μπορούν να προκληθούν από έντονες βροχοπτώσεις. Το βασικό είναι ότι το μεγάλο σκέλος της πυρκαγιάς έχει περάσει», επεσήμανε ο δήμαρχος.

Για το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω της η πυρκαγιά ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι είναι νωρίς ακόμα να καταγραφεί μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς, ωστόσο «σαν πρώτη εκτίμηση δεν φαίνεται να είναι μεγάλο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.