, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο καθένας στην… πολεοδομία του!

fakreloiΤη διακοπή παροχής διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Βόλβης αναφορικά με τις πολεοδομικές υποθέσεις τους, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στη διάρκεια της 6ης έκτακτης συνεδρίασης του.

Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια οι Δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη και Βόλβης εξυπηρετούνται από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία  δηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης τους, αφού έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος υποθέσεων.

Συγκεκριμένα  εντός διαστήματος ενός μηνός από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καλούνται οι ανωτέρω Δήμοι να παραλάβουν με σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής τους φακέλους υποθέσεων πολεοδομικής φύσης που ανήκουν στην τοπική και λειτουργική αρμοδιότητά τους.

Επιπλέον, οφείλουν να υποβάλουν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα κατάλογο ενεργειών για τις οποίες, ενδεχομένως, έχουν ακόμη ανάγκη παροχής διοικητικής υποστήριξης από το Δήμο Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι έχουν συστήσει Πολεοδομικές Υπηρεσίες σύμφωνα με τους Οργανισμούς Εσωτερικών Υπηρεσιών τους, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν και συνεπώς μεταφέρονται στην ευθύνη διεκπεραίωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Πυλαίας –Χορτιάτη διαθέτει περίπου ενενήντα μηχανικούς και η διεύθυνση πολεοδομίας έχει ήδη συσταθεί και στελεχωθεί με δέκα υπαλλήλους από τον Αύγουστο του 2011.

Όπως προκύπτει από το νόμο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δε διαδέχθηκε καθολικά και συνολικά την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης σε όλες τις ευθύνες, εξουσίες και υποθέσεις πολεοδομικής φύσης.  Αν και η υποχρέωση αυτή απορρέει από το γεγονός πως βάσει του νόμου «Καλλικράτη»,  μεταφέρθηκε στον κεντρικό Δήμο, το μεγαλύτερο τμήμα της διεύθυνσης πολεοδομίας, στην πραγματικότητα μόνο 39 υπάλληλοι από τους 114 υπαλλήλους της υπηρεσίας αυτής, στελέχωσαν την Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων μάλιστα οι επτά θα αποχωρήσουν κατά το τρέχον έτος για λόγους συνταξιοδότησης και μετάταξης.

«Από σειρά υπηρεσιακών εγγράφων προκύπτει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξαντλήσει όλα τα όρια  αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης αδυνατεί όμως  να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για παροχή διοικητικής υποστήριξης σε γειτονικούς δήμους με τον τρόπο, το ρυθμό, την έκταση και την ένταση που η υποστήριξη αυτή ζητείται ή εκλαμβάνεται κάθε φορά από κάθε ενδιαφερόμενο δήμο. Διαπιστώθηκε δε, το φαινόμενο να καλύπτονται υπό το μανδύα της «διοικητικής υποστήριξης» θέματα άσκησης «αρμοδιοτήτων» που σαφώς δεν ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με συνέπεια την ύπαρξη κινδύνου ακυρότητας πολλών πράξεων του Δήμου και ευθυνών των στελεχών του χωρίς νόμιμο λόγο», ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης .

Επιπλέον διεμήνυσε στη διάρκεια της 6ης έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πως αν οι δύο Δήμοι, δεν ανταποκριθούν στο αίτημα για την άμεση οργάνωση των αυτόνομων πολεοδομικών υπηρεσιών τους, τότε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την παροχή οποιασδήποτε μορφής διοικητικής υποστήριξης σε ζητήματα πολεοδομίας.

Έδωσε  επίσης, περισσότερα στοιχεία επισημαίνοντας πως:

•Η διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καλείται να διεκπεραιώσει ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων, καθώς μόνο για το 2011 δέχθηκε 94.822 αιτήματα πολιτών για διάφορες διαδικασίες, ενώ διακίνησε 53.776 διεκπεραιωμένα έγγραφα.

•Από την παλιά Νομαρχία μεταφέρθηκαν 1.113 φάκελοι εκκρεμών υποθέσεων, η τακτοποίηση των οποίων απαιτεί εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες.

«Η παροχή διοικητικής υποστήριξης πρέπει να διακρίνεται από την άσκηση αρμοδιοτήτων οι οποίες ανήκουν στους καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιους Δήμους και δεν είναι δεκτικές μεταβίβασης ή εκχώρησης προς το Δήμο Θεσσαλονίκης», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.