, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο πρόεδρος και τα… φρούτα του!

Απάντηση σε δημοσίευμα της «Κ»

Την απάντησή του σε δημοσίευμα της «Κ» στις 22.12.2012 με τίτλο «Ο πρόεδρος “στήνει”… διαπαραταξιακούς  pappouπάγκους» μέσω επιστολής του δίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Πάππου, ο οποίος χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ «ανυπόστατο, κακόπιστο, υποβολιμαίο και συκοφαντικό». Ο κ. Πάππου στην απαντητική επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων πως το δημοσίευμα «δεν τηρεί τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και ότι για πολλοστή φορά αναφερόμαστε «στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης χωρίς να ζητήσετε ούτε μία φορά την άποψη του».

Αναφέρει επίσης ότι: «Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης είναι ένας δημόσιος αυτοχρηματοδοτούμενος φορέας. Στον τομέα ευθύνης του είναι η λειτουργία των λαϊκών αγορών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και η ίδρυση νέων λαϊκών αγορών προς εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. H σημερινή διοίκηση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης του Οργανισμού στις 20-1-2012.

Συνεργασία -Ενημέρωση

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διοίκησης του Ο.Λ.Α.Θ. η διοίκηση και στελέχη του Οργανισμού συνεργάστηκαν με τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, επαναπροσδιορισμός ορίων λαϊκών αγορών κ.α.) τα οποία χρόνιζαν. Παράλληλα και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές δρομολόγησε την ενημέρωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της  Θεσσαλονίκης. Η αρχή έγινε από το Δημοτικό Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και επίκεινται και άλλες ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις.

Ο Οργανισμός ανέπτυξε συνεργασία και με την διοίκηση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. με στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων παραεμπορίου και τη μείωση των τιμών.

Για την αντιμετώπιση μικροπροβλημάτων και την καλύτερη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με πρωτοβουλία του Ο.Λ.Α.Θ. πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις συνεργασίας  μεταξύ του Οργανισμού και των εκπροσώπων των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους αντιδημάρχους του Δ.Θ., τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του δήμου Παύλου Μελά, το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του δήμου Λαγκάδα κ.α. 

Αγορά Μοδιάνο

Ο Οργανισμός προωθεί, ακόμη, τη λειτουργία μόνιμης λαϊκής αγοράς στην ιστορική αγορά «Μοδιάνο» σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και τους επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου της Πόλης. Στην επιλογή αυτή προχώρησε επιδιώκοντας την συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των αγορών του Ιστορικού Κέντρου, την ενίσχυση της επισκεψιμότητας των αγορών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Νέες λαϊκές αγορές

Μέσα από την συνεργασία εξετάστηκαν και όλα τα αιτήματα δήμων, πολιτών και φορέων για την λειτουργία νέων λαϊκών αγορών, προκειμένου να εξυπηρετείται  καλύτερα το καταναλωτικό κοινό και να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας (με το δήμο Θεσσαλονίκης) εξετάστηκε η επαναλειτουργία λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Ροτόντας και η λειτουργία μίας νέας λαϊκής αγοράς στην ανατολική πλευρά του ιστορικού κέντρου της πόλης (προτεινόμενη οδός Δεσπεραί).

Παράλληλα προχώρησε στην ίδρυση νέων λαϊκών αγορών στην Ασπροβάλτα σε συνεργασία με το δήμο Βόλβης και στα Λαγυνά σε συνεργασία με το δήμο Λαγκαδά. Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η ίδρυση νέων λαϊκών αγορών, στον οικισμό των Πεύκων του δήμου Νεάπολης –Συκεών, στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου του δήμου Πυλαίας –Χορτιάτη και στον οικισμό της Ξυλούπολης του δήμου Λαγκαδά. Ο Οργανισμός ανέπτυξε, επίσης, στενή συνεργασία με τους δήμους και την Ελληνική Αστυνομία για την καταπολέμηση του φαινομένου του παραεμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε κοινές επιχειρήσεις για την απομάκρυνση παρανόμων μικροπωλητών από τις λαϊκές αγορές της Νικόπολης και της Σταυρούπολης, του δήμου Παύλου Μελά και της 25ης Μαρτίου και Ξηροκρηνης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Κοινωνικές πρωτοβουλίες

Ο Ο.Λ.Α.Θ. δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των κοινωνικών πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε συνεργασία με το ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των μελών του. Με πρωτοβουλία του Ο.Λ.Α.Θ. και της Ομοσπονδίας Σωματείων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης και του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» παραγωγοί στήριξαν με τις προσφορές τους τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στηρίζει σε συνεργασία με την Ομοσπονδία παραγωγών σε  τακτική βάση το συσσίτιο απόρων του Δήμου Καλαμαριάς. Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε ο Οργανισμός και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης και το Σωματείο επαγγελματιών παραγωγών μικροπωλητών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».  

Παράλληλα, ο Ο.Λ.Α.Θ. σε συνεργασίας με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία Επαγγελματιών και Παραγωγών ανέπτυξε πρωτοβουλία για την ενίσχυση των συσσιτίων της Ι.Μ. Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως.

Ενίσχυση εργαζομένων

Έκτος των άλλων πρωτοβουλιών ο Οργανισμός ανέπτυξε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση των εργαζομένων στο χώρο των λαϊκών αγορών. Ειδικότερα προχώρησε στην μείωση κατά 8% στο Ημερήσιο Δικαιώματος Προσέλευσης των πωλητών στις Λαϊκές Αγορές, στην ρύθμιση των οφειλών από το Ημερήσιο Δικαίωμα Προσέλευσης για τα παλαιότερα έτη και την έκδοση οδηγού, για τους  κανόνες υγιεινής, συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων για ενημέρωση των πωλητών και παραγώγων. Παράλληλα το 2012 εκδόθηκαν 194 συνολικά παραγωγικές άδειες, σε παραγωγούς που επιθυμούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές.

Προσφυγή για «κούρεμα» των ομολόγων

Ταυτόχρονα, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού, η διοίκηση του Ο.Λ.Α.Θ. προχώρησε διεκδικώντας σε προσφυγή στην δικαιοσύνη τα αποθεματικά του Οργανισμού που μειώθηκαν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου, το γνωστό «κούρεμα» των ομολόγων. Μετά από όλα αυτά θέλουμε να εκφράσουμε την απορία και την έκπληξη μας για την επίθεση στην πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, την οποία υποστήριξε ο Ο.Λ.Α.Θ., για την διανομή τόνων φρούτων και λαχανικών δωρεάν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και για την κριτική στις επαφές της διοίκησης του Ο.Λ.Α.Θ. με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των λαϊκών αγορών. Όσον άφορα την πολιτική δραστηριοποίηση του προέδρου του Οργανισμού επισημάνουμε ότι αυτή δεν σχετίζεται με την λειτουργία του Ο.Λ.Α.Θ. ενώ η συνεργασία του με τον νυν δήμαρχο Νεάπολης –Συκεών είναι μακρόχρονη και εποικοδομητική.

«Μετά από όλα αυτά θέλουμε να εκφράσουμε την απορία και την έκπληξη μας για την επίθεση στην πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, την οποία υποστήριξε ο Ο.Λ.Α.Θ., για την διανομή τόνων φρούτων και λαχανικών δωρεάν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και για την κριτική στις επαφές της διοίκησης του Ο.Λ.Α.Θ. με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των λαϊκών αγορών. Όσον άφορα την πολιτική δραστηριοποίηση του προέδρου του Οργανισμού επισημάνουμε ότι αυτή δεν σχετίζεται με την λειτουργία του Ο.Λ.Α.Θ. ενώ η συνεργασία του με τον νυν δήμαρχο Νεάπολης –Συκεών είναι μακρόχρονη και εποικοδομητική» καταλήγει στην απάντησή του ο πρόεδρος, Μιχάλης Πάππου.

Απάντηση της… απάντησης

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων για τη διανομή δωρεάν φρούτων και λαχανικών στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως επίσης και για τις επαφές της διοίκησης του Ο.Λ.Α.Θ. με τον ευρωπαίο επίτροπο για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών η «Κ» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάντως, ο Μιχάλης Πάππου φαίνεται αποφασισμένος να παραμείνει στην εν λόγω θέση και για το λόγο αυτό φροντίζει να κάνει γνωστό στο κοινό τον Οργανισμό και τις δράσεις του. Αύριο θα μοιράσει δωρεάν φρούτα και λαχανικά αξίας έξι χιλιάδων ευρώ στους περαστικούς στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Λαϊκών Αγορών». Για ποιο σημείο ακριβώς του κειμένου η διοίκηση του Ο.Λ.Α.Θ. ισχυρίζεται πως δέχτηκε επίθεση;

Επίσης, υπενθυμίζουμε δηλώσεις του κ. Πάππου στο φύλλο της 28ης Ιουλίου 2012 με αφορμή τη συγχώνευση του Οργανισμού όπως επίσης και σε δημοσίευμα  με τίτλο «Τρίτωσαν οι λαϊκές του κέντρου».  Τρίτον, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Ο.Λ.Α.Θ. για την είδηση πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και πως θα βρεθεί στο πλευρό του Σίμου Δανιηλίδη, καθώς η συνεργασία τους «είναι μακρόχρονη και εποικοδομητική», όπως ισχυρίζεται. Διαβεβαιώνουμε πως η «Κ» θα συνεχίσει το ρεπορτάζ παρά τις αντιδράσεις εκείνων που μας «προειδοποιούν» ή μας υβρίζουν σε socialmedia επιχειρώντας να «φιμώσουν» την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του τύπου παραπέμποντας σε άλλες εποχές και δημοσιογράφους μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Βαγγέλης Στολάκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.