, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο ρόλος των παγετώνων της Γροιλανδίας στην αύξηση των επιπέδων της θάλασσας

Η τήξη φύλλων πάγου και παγετώνων στη Γροιλανδία αποτελεί σημαντική αιτία για την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν ισχυρή προειδοποίηση για τις παράκτιες πόλεις που απειλούνται από πλημμύρες.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Κίνα εκτιμά ότι η τήξη του πάγου της Γροιλανδίας είναι υπεύθυνη περίπου για το 25% της συνολικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας, σε σύγκριση με 5% πριν από δύο δεκαετίες. Ενδεικτικά, ο ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας αυξήθηκε από 2,2 χιλιοστά το 1993 σε 3,3 χιλιοστά το 2014.
Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις παράγοντες: τη διαστολή του ωκεανού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, τις μεταβολές της ποσότητας νερού που διατηρείται στην ξηρά και την απώλεια χερσαίων πάγων από φύλλα πάγου και παγετώνες στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.
Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από δορυφορικές μετρήσεις και κατέληξε ότι αν συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας με βάση τα δεδομένα του 2014, τότε η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 33 εκατοστά μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.
Ωστόσο, καθώς η τήξη των τεράστιων πάγων και των παγετώνων τόσο στην Ανταρκτική όσο και στη Γροιλανδία επιταχύνεται και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, ο ρυθμός της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να πραγματοποιήσει απότομο άλμα, με τους επιστήμονες να προβλέπουν αυξήσεις από 1 έως 2 μέτρα μέχρι το 2100.
Εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκων σε παράκτιες περιοχές και δέλτα είναι ευάλωτα σε περίπτωση που τα επίπεδα της θάλασσας συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ πολλά νησιωτικά κράτη έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της βύθισης ή για τη μετακίνηση του πληθυσμού τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.