, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο φορέας που "μας προετοίμαζε για το σχέδιο Σπίρτζη"

Σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΣΑΣΘ) τη δημοσιοποιημένη πρόθεση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, να προβεί σε… “σημαντικές αλλαγές στις συγκοινωνίες της πόλης” όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι “το συμβούλιο και ο πρόεδρός του, Γιάννης Παλαιστής, τα τελευταία δύο χρόνια δούλευαν για να προετοιμάσουν τη Θεσσαλονίκη και τους εμπλεκόμενους φορείς για τις “ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στις δημόσιες αστικές μεταφορές και μετακινήσεις, εν όψει της πλήρους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2009 από το 2019”. Στο πλαίσιο αυτό -τονίζεται πάντα στην ίδια ανακοίνωση του συμβουλίου και του προέδρου του- έχει ήδη εκπονηθεί η μοναδική μελέτη για τη μετεξέλιξη του συμβουλίου σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων. 
Το αύριο του ΟΑΣΘ και του… ΣΑΣΘ
“Η ανάγκη προσαρμογών στα θέματα ευρωπαϊκών κανονισμών και υποχρεωτικής εποπτείας των παρόχων συγκοινωνιακού έργου στη βάση τήρησης κανόνων και δεικτών ποιότητας (άνεση μετακίνησης, μείωση οχλήσεων, πιστή τήρηση χρονοπρογραμματισμού, καθαριότητα, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, αντίτιμο εισιτηρίου κτλ.) είναι αυτή που οδήγησε το ΣΑΣΘ στην προετοιμασία της Θεσσαλονίκης, ώστε το αύριο των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών να είναι βελτιωμένο σε όλα τα επίπεδα, με την προσθήκη και των νέων μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως -μεταξύ άλλων-το μετρό και ενδεχομένως η θαλάσσια συγκοινωνία και το τραμ”.
Το ΣΑΣΘ τι θα… (απο)γίνει;
Ο κ. Παλαιστής εκφράζει την ευχή “να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και εμπειρία που απέκτησε το συμβούλιο διαχρονικά, ως πυρήνας για τη νέα Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων, που θα κληθεί να υλοποιήσει το όραμα για τις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Κάτι που πιστεύω ότι θα κάνει το υπουργείο”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.