, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πάνω από 10 οι νεκρές αρκούδες – θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες συνέβησαν στο δίκτυο της Εγνατίας οδού αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας μέσα σε μία  εβδομάδα (29/11- έως 2/12/).
Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών αρκούδων σε τροχαία ατυχήματα έχει φτάσει τις 11 μόνο για το 2012, πλήττοντας ανησυχητικά τον πληθυσμό του είδους. Την Κυριακή το απόγευμα ακόμα μία αρκούδα προσπάθησε να περάσει την Εγνατία οδό, κινούμενη μεταξύ του επαρχιακού οδικού δικτύου Γρεβενών-Κρανιάς και της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του κόμβου των Μαυραναίων.
Η μικρόσωμη αρκούδα η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των οδηγών, κινούνταν για αρκετή ώρα παράλληλα με την περίφραξη του αυτοκινητόδρομου αλλά δεν κατάφερε τελικά να περάσει τον ενισχυμένο φράχτη ο οποίος είναι τοποθετημένος σε εκείνο το σημείο του δρόμου.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας Οδού και έσπευσε στην περιοχή, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να παρέμβει. Ο φράχτης συγκράτησε την αρκούδα, η οποία χρησιμοποίησε τελικά ένα παρακείμενο τεχνικό για να συνεχίσει την πορεία της στο δάσος.
Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ παρέμεινε αρκετή ώρα στην περιοχή, ακολουθώντας τα ίχνη του ζώου, το οποίο κινήθηκε βόρεια. Από το 2008, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιμένει για την αναγκαιότητα τοποθέτησης ειδικής περίφραξης η οποία θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε οι αρκούδες να μην μπορούν να περάσουν στον αυτοκινητόδρομο. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται πως η ενισχυμένη περίφραξη σε συνδυασμό με τα κατάλληλα περάσματα για την πανίδα θα μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφάλεια ζώων και οδηγών, χωρίς την προηγούμενη θυσία τόσων αρκούδων όλα αυτά τα χρόνια.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, η εγκατάσταση της ενισχυμένης περίφραξης έχει επιτέλους δρομολογηθεί, ωστόσο οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ενώ τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες συνεχίζονται χωρίς πια να αποτελεί σοβαρή είδηση η απώλεια μίας ακόμα αρκούδας σε τροχαίο.
Πηγή: econews.gr
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.