, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης – Τι πρέπει να γνωρίζετε

«Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από φυματίωση. Ωστόσο είναι θεραπεύσιμη, αρκεί ο ασθενής να ολοκληρώνει τον κύκλο θεραπείας χωρίς διακοπή και με στενή ιατρική παρακολούθηση. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα του μικροβίου στα αντιφυματικά φάρμακα, που μοιραία θα οδηγήσει τον ασθενή σε πολυανθεκτική μορφή φυματίωσης (MDR-TB) και την εξαιρετικά πολυανθεκτική μορφή (XDR-TB). Η πολυανθεκτική  και η εξαιρετικά πολυανθεκτική μορφή είναι ανθεκτικές στα φάρμακα της πρώτης γραμμής» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, σήμερα 24 Μαρτίου.
«Η φυματίωση πλήττει κυρίως ενήλικες σε πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους. Ωστόσο, όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι σε κίνδυνο.
Η εξάλειψη της φυματίωσης είναι πρόκληση για τη δημόσια υγεία και αποτελεί δοκιμασία για το  Σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Απαιτεί δε, συνεργασία συντονισμό και χρηματοδότηση παγκοσμίως» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Το νόσημα υπάγεται στα υποχρεωτικώς δηλούμενα. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (2004-2010) δηλώνονται περίπου 600 νέα κρούσματα ετησίως, τα οποία όσον αφορά στους Έλληνες έχουν πτωτική τάση, ενώ υπάρχει μια τάση ανόδου στους αλλοδαπούς. Η επίπτωση της νόσου διαφέρει ανάμεσα στις Περιφέρειες της επικράτειας.
Μέχρι ότου ανακαλυφθεί το αίτιο που προκαλεί τη φυματίωση, ένας στους επτά ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική πέθαινε από την ασθένεια αυτή.
Ο γιατρός Ρόμπερτ Κοχ (Robert Koch) στις 24 Μαρτίου του 1882 ανακοίνωσε  την ανακάλυψη του αιτίου της νόσου δηλαδή του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης. Από τη στιγμή εκείνη τέθηκαν τα θεμέλια ενός συνεχούς αγώνα για την εξάλειψη της ασθένειας.
Το 1982 έναν αιώνα μετά, εορτάστηκε η 1η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σκοπός της οποίας είναι αφ’ ενός ο φόρος τιμής στον δρ. Κοχ και αφ’ ετέρου η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα για την εξάλειψή της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη «στρατηγική τερματισμού της φυματίωσης», που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2014, μεταξύ των αναπτυξιακών στόχων που έθεσε για την υγεία είναι και ο τερματισμός της επιδημίας φυματίωσης από το 2030.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης για το 2017 είναι «Ενωθείτε για τον τερματισμό της φυματίωσης.»
Ορισμένα βασικά στοιχεία για τη νόσο, όπως τα δίνει ο ΠΟΥ:

  • Η φυματίωση (TB) είναι μια από τις κορυφαίες 10 αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
  • Το 2015, 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν με φυματίωση και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια
  • Πάνω από το 95% των θανάτων από φυματίωση συμβαίνουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες
  • Υπολογίζεται ότι 49 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μέσα από την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης και της σωστής διαχείρισης της νόσου μεταξύ 2000 και 2015.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015, υπολογίζεται ότι 480.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB).
  • Περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα φυματίωση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από βακτήρια φυματίωσης αλλά δεν είναι (ακόμη) ασθενείς και δεν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας με τους ιατρούς του έχει το σχεδιασμό, συντονισμό της διακίνησης και εκτέλεσης της φυματινοαντίδρασης (mantoux) στα σχολεία σε συνεργασία με την 3η και 4η  ΥΠΕ.
Επίσης, εκτελεί  την επιδημιολογική διερεύνηση του νοσήματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και παρεμβαίνει όπου απαιτείται. Στις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται και  ενημερωτικές δράσεις για το νόσημα σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
Το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκθέτει στο θεματικό του ιστότοπο περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το νόσημα, όπως και σχετικές πληροφορίες που ενδιαφέρουν το κοινό. Στη φόρμα επικοινωνίας ο πολίτης μπορεί να θέτει τα ερωτήματά του, στα οποία απαντούν οι ιατροί του δικτύου».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.