, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων: Ανασυγκρότηση και επιστολή σε ΤΑΙΠΕΔ

Στην ανασυγκρότηση του προχώρησε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, με στόχο την αύξηση της απόδοσής και της δραστηριότητάς του.
%ce%ad%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%89%ce%bd
Το νέο Δ.Σ. που ανασυγκροτήθηκε αποτελείται από τους εξής:
Πρόεδρος: Ανέστης Αναστασιάδης, ιδρυτής και για 4 χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, πρώην Αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης.
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Επαμεινώνδας Όχουνος, επιχειρηματίας, υπεύθυνος για τη συνεργασία με ευρωπαϊκές λουτροπόλεις.
Α΄ Αντιπρόεδρος: Χρήστος Σιδηρόπουλος, τοπογράφος μηχανικός.
Γενικός Γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου: Αχιλλέας Μεταλούλης, δημοσιογράφος και θεολόγος.
Β΄ Αντιπρόεδρος και αναπληρωτής Ταμίας: Φώτης Γούναρης: φιλόλογος καθηγητής, υπεύθυνος σε θέματα εκδόσεων και εντύπων του συλλόγου.
Ειδικός Γραμματέας: Γεράσιμος Κιφοκέρης, αρχιτέκτων μηχανικός, υπεύθυνος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων.
Ταμίας: Γιώργος Πλαγάκος, ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Υπεύθυνος δημοσιών σχέσεων και θεμάτων ανάπτυξης Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων: Βασίλειος Μπαντής, επαγγελματίας.
Υπεύθυνος για το site του Συλλόγου: Νίκος Ματθαίου, επαγγελματίας.
Υπεύθυνος περιφερειακού τύπου: Πέτρος Σαμάνδης: εκδότης εφημερίδας.
Υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων: Κώστας Μήσιαλης, επαγγελματίας.
Αναπληρωματικά μέλη Δ.Σ.:
Παναγιώτης  Άκογλναν, επιχειρηματίας, υπεύθυνος ανάπτυξης.
Βασιλειάδης Ανέστης, αντιπρόεδρος της επιτροπής τουρισμού και εκδρομών.
Σημειώνεται ότι παραμένουν ως έχουν η σύνθεση των Επιτροπών Πολιτισμού και Τουρισμού, της Επιτροπής Γυναικών και της Επιτροπής Νέας Γενιάς, καθώς και οι επιστημονικοί  συνεργάτες του Πανελλήνιου Συλλόγου.
Επιστολή ΤΑΙΠΕΔ
Στο μεταξύ επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή τη διαδικασία για την αξιοποίηση έξι (6) λουτροπόλεων, και ειδικότερα των λουτροπόλεων Καμένων Βούρλων, Αιδηψού, Πλατύστομου, Υπάτης και Κύθνου απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας.
Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:
«Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για την αξιοποίηση έξι (6) λουτροπόλεων, και ειδικότερα των λουτροπόλεων Καμένων Βούρλων, Αιδηψού, Πλατύστομου, Υπάτης και Κύθνου.
Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας στην συνεδρίαση του στις 16-3-2017 συζήτησε το θέμα σχετικά με την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για τις παραπάνω λουτροπόλεις και ευρύτερα το ζήτημα της ανάπτυξης του θεραπευτικού μας τουρισμού και τον τρόπο ανάδειξης και αξιοποίησης των παραπάνω λουτροπόλεων.
Το Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου μετά από ώρες συζήτησης και μεγάλο προβληματισμό κατέληξε στα εξής:
1ον Κρίνουμε κατ αρχήν ως θετική την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για την ΑΞΙΟΠΟΙΉΣΗ όλων των λουτροπόλεων που έχει στη δικαιοδοσία του.
2ον Οι λουτροπόλεις είναι χώροι ίασης των πολιτών και η ανάπτυξη τους θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την υγεία των πολιτών και τα χαρακτηριστικά ίασης της κάθε λουτρόπολης, όπως αυτά αναγνωρίζονται μέσα από της σχετική διαδικασία που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού.
3ον Να διασφαλίζεται η πρόσβαση στις λουτρικές εγκαταστάσεις, με χαμηλό κόστος, σε όλους τους πολίτες και να διαχωρίζεται σαφώς από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η λειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων από τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν σε κάθε λουτρόπολη, όπως π.χ. ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γήπεδα αθλοπαιδιών, χώροι καλλωπισμού και ομορφιάς κ.α.
Τέλος ζητούμε να έχουμε και εμείς ως πανελλαδικός φορέας ενημέρωση για τις εξελίξεις προκειμένου να μπορέσουμε να συμβάλουμε με τις δίκες μας προτάσεις στην ανάπτυξη του εθνικού αυτού πλούτου».
Λουτρά Ελευθερών Καβαλάς
Τέλος το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου εξέτασε και το ζήτημα των Λουτρών Ελευθερών Καβαλάς και την πλήρη εγκατάλειψη αυτής της ιστορικής μονάδας. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, στην οποία ανήκουν τα λουτρά, για τις ενέργειες που υλοποιεί για την συγκεκριμένη λουτρόπολη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.