, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την «τιμωρία» στους μαθητές του Ρεθύμνου

Στο ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση σχετικά με την «τιμωρία» που επιβλήθηκε σε βάρος τριών ανηλίκων, μαθητών Γυμνασίου στο Ρέθυμνο, οι οποίοι σύμφωνα με καταγγελίες, συμμετείχαν στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου.
Η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να απευθυνθεί στο δικαστήριο ανηλίκων και να ζητήσει την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους τρεις ανήλικους μαθητές.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένου υπόψη αφενός των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν και αφέτερου της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.
Από την άλλη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή» και καταλήγει πως «τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε κοινωνική εργασία τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.
Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.