, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παρέμβαση της φιλοζωικής κοινότητας για τα «Αναστενάρια» του Λαγκαδά

Την άμεση διακοπή των «μαρτυρίων των ταύρων και των αρνιών» ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή το έθιμο «Αναστενάρια» που πραγματοποιείται στο Λαγκαδά και σε περιοχές τις Μακεδονίας κάθε χρόνο.
«Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ενημερώθηκε για την τελετουργική θανάτωση-θυσία ζώων, ταύρων και αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων (Αναστενάρια) στην πόλη του Λαγκαδά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, παρουσία κατοίκων και επισκεπτών.
Κύριοι, όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4039/2012) προστατεύει την ευζωία όλων των ζώων, ενώ είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προάγει την φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων πολιτών.
Επειδή:

  1. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί οι σφαγές ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνονται στα σφαγεία, με συγκριμένες οδηγίες κτηνιάτρου (αναισθητοποίηση) και υγειονομικές συνθήκες κατάλληλες γι αυτό το σκοπό (Ν.1197/81)
  2. Το να πραγματοποιείται σφαγή ζώου παρουσία κοινού, μεταξύ αυτών και παιδιών, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού. Είναι ένα βάρβαρο και αποκρουστικό θέαμα που μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει.
  3. Το να γίνεται λόγος σήμερα για «θυσία» ζώου ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης στο όνομα της οποίας τελείται το συγκεκριμένο έθιμο.

Η Φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε έθιμο που περιέχει κακοποίηση ζώου, πολύ περισσότερο δε, τη δημόσια κακοποίηση αυτού.
Παρακαλούνται οι παραπάνω αρχές όπως μεριμνήσουν ώστε εφέτος να μην πραγματοποιηθεί καμιά δημόσια σφαγή-θυσία ζώου, είτε στον Λαγκαδά είτε στην Αγία Ελένη Σερρών ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μακεδονίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Αναστενάρια (20-23 Μαΐου, 2017).
Σταματήστε ΤΩΡΑ τα μαρτύρια των αρνιών και των ταύρων.
Αρχής γενομένης από την Σάββατο 20 Μαΐου, θρησκευτικής εορτής των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι επίσης και παγκόσμια ημέρα πολιτισμού!
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα.
Με εκτίμηση,
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.