, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Περικοπές στα οδοιπορικά των στρατιωτικών (πίνακας)

Στην προσπάθεια να εξοικονομηθούν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014, το υπουργείο Οικονομικών ζητά περικοπή των οδοιπορικών στους στρατιωτικούς ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

 

Και ενώ έχουν διαφανεί σημάδια αισιοδοξίας για τη διάσωση των ειδικών μισθολογίων, η τρόικα μέσω του υπουργείου Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα των πλασματικών οδοιπορικών που μηνιαίως λαμβάνουν οι στρατιωτικοί από το 1993 ως πρόσθετο βοήθημα.

 

Ο ΥΕΘΑ μετά από κάθε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για μάχη που δίνεται και πρέπει να είναι νικηφόρα,ωστόσο οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την τρόικα θα είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικές.

 

Στο στόχαστρο των τροϊκανών βρίσκονται εδώ και πάρα πολλούς μήνες τα οδοιπορικά των στρατιωτικών και φαίνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη περικοπή αφού το επίδομα εξομάλυνσης θα προκαλούσε μεγάλους τριγμούς στις Ειδικές Δυνάμεις.

 

Θα “περάσουν” τα οδοιπορικά στην κοινή γνώμη και ως εξορθολογισμός δαπανών αφού αφού είναι χρόνια γνωστό ότι πολλά από αυτά δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές μετακινήσεις προσωπικού,αλλά δίδονταν ως “βοήθημα” και “συμπλήρωμα” στους χαμηλούς μισθούς των στρατιωτικών.

 

Αυτή τη λογική που οι πολιτικοί επέβαλαν και οι στρατιωτικές ηγεσίες ουδέποτε φρόντισαν να την αλλάξουν, ζητώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών και όχι “αντίδωρα”, οι τροϊκανοί αρνούνται να την ασπαστούν.

 

Ήταν, όπως σημειώνει το “Έθνος”, ένα από τα εξόφθαλμα του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας που είχε εντοπίσει η τρόικα το 2010, ζητώντας την άμεση διακοπή των “πέτσινων” οδοιπορικών”.

 

Η αντίδραση των στρατιωτικών τότε ήταν μεγάλη και η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε περιοριστεί στο ψαλίδισμα του 1/3 των οδοιπορικών που ελάμβαναν. Συγκεκριμένα κόπηκαν τα τέσσερα τριμηνιαία μπόνους που ελάμβαναν επιπροσθέτως της κανονικής μηνιαίας αποζημίωσης οδοιπορικών.

 

Τι χάνουν οι αξιωματικοί (Πίνακας “Έθνος”)

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.