, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ποιος ορίζει τις εκλογές στην Ελλάδα;»

φωτο eurokinissi

Της Έλενας Ράπτη*
Δεν υπάρχει καµία αµφιβολία πως οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση µε τους δανειστές είναι εξαιρετική αφού είναι σταθερά µονοσήµαντη. Οι δανειστές ζητούν και η κυβέρνηση εκτελεί χωρίς αντιρρήσεις. Τα κείµενα στα υπουργεία ανεβοκατεβαίνουν ορόφους και εγκρίνονται µόνο µε την υπογραφή των κλιµακίων της Τρόϊκα (συγνώµη των θεσµών εννοούσα) και η όποια διαπραγµάτευση αφορά σε ελάχιστες και ασήµαντες τεχνικές λεπτοµέρειες. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση γιατί ο κύριος Γερούν Ντάισελµπλουµ, που κάποτε τράβηξε το χέρι του από τη χειραψία µε τον Γιάνη (µε ένα ν) τώρα το τείνει προς βοήθεια της κυβέρνησης µε την οποία συνεργάζεται άριστα. Ενδεικτική είναι αναφορά εµπειρογνώµονα στις Βρυξέλες πως «Μπορεί οι κυβερνητικοί συνοµιλητές να είναι άπειροι αλλά είναι πολύ συνεργάσιµοι». Αυτό αρκεί για να καταδείξει το επίπεδο της διαπραγµάτευσης που λαµβάνει χώρα.
Ωστόσο ο κύριος Ντάισελµπλουµ µάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσει τις αρµοδιότητες της θέσης του για να διαπιστώσει πως πουθενά δε γράφει πως µπορεί να παρεµβαίνει σε θέµατα που ορίζονται από το σύνταγµα και τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες µιας χώρας. Εκτός και αν είναι στα σχέδιά του να συµµετέχει στην ελληνική πολιτική. Η παρέµβασή του για τον χρόνο των ελληνικών εκλογών θα ήταν απλά ατυχής αν κάποιος δεν είχε την αίσθηση πως ήταν περίτεχνα σκόπιµη µε προφανή διάθεση να βοηθήσει την κυβέρνηση σε αυτό που κάνει ή που δεν κάνει. Είναι πολύ φυσικό για κάποιον να επιθυµεί ως συνοµιλητή του µια υποχωρητική κυβέρνηση και να θέλει να τη διατηρήσει στην εξουσία. Ίσως µάλιστα διαισθανόµενος τον κίνδυνο αυτό να ανατραπεί από κάποιο πολιτικό ατύχηµα, επέλεξε  αυτόν τον άκοµψο τρόπο παρέµβασης. Και πολύ ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη δηµόσια για να τονίσει το πολιτικό αυτό ατόπηµα.
Ο κύριος Ντάισελµπλουµ δεν ζει στην Ελλάδα που έχουν δηµιουργήσει οι πολιτικές που επιβάλλει στην κυβέρνηση. Θεωρεί πως οι χώρες µπορούν να κυβερνώνται µε manual και πως η ευηµερία των αριθµών υπερισχύει της ευηµερίας των ανθρώπων. Δεν ενδιαφέρεται για τους υψηλούς φόρους που κλείνουν τις επιχειρήσεις, για την εξαφάνιση της µεσαίας τάξης, για την φτωχοποίηση των Ελλήνων. Έχει µπροστά του µόνο ένα κείµενο µε αριθµούς αλλά χωρίς λαό. Και είναι πραγµατικά άξιο απορίας πως µπορεί η κυβέρνηση να αποδέχεται ως βολικό αυτόν τον κυνισµό της πολιτικής από παράγοντες που συχνά υπερβαίνουν την θεσµική τους νοµιµοποίηση. Σκεφτείτε µόνο µια στιγµή την αντίδραση της Κουµουνδούρου σε ανάλογη δήλωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση!
Νοµίζω πως κάποιος θα έπρεπε να ενηµερώσει τον κύριο Ντάισελµπλουµ πως, µε εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, κανένας άλλος δεν αισθάνεται την ανάγκη της συµβουλής τους για τον χρόνο διεξαγωγής των ελληνικών εκλογών.
*Η κ. Ράπτη είναι βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.