, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πολλά προβλήματα σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Πολύωρη αναμονή, παντελής έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, χαλασμένα μηχανήματα και μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζει η νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη τονίζουν:
« Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»: 700-800 Ασθενείς κατά μέσο όρο προσέρχονται σε κάθε εφημερία (8 μηνιαίως). Αναμονή 4-5 ώρες στα ΤΕΠ. Ιδιαίτερα στο Παθολογικό, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικό ιατρείο. Μεγάλη προσέλευση ασθενών (Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο) λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών. Οι Νοσηλευτές καλύπτουν δύο ιατρεία συγχρόνως, ή καλύπτουν χειρουργεία και ιατρεία ΤΕΠ σ ‘ένα ωράριο. 80% η έλλειψη σε προσωπικό ασφαλείας. Καθημερινός κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας των ασθενών και των εργαζομένων . Πολλές κλοπές. 70% η έλλειψη στους τραυματιοφορείς με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σωματική επιβάρυνση , λόγω του μεγάλου φόρτου και των δυσμενών συνθηκών εργασίας . Συνωστισμός ασθενών ακόμη και σε φορεία στους διαδρόμους των ΤΕΠ και των εργαστηρίων . Μεγάλη έλλειψη σε σεντόνια, εξοπλισμό και υλικά αναλώσιμα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τους Ασθενείς εξαιτίας των καθυστερήσεων και των ελλείψεων .
 Π.Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: 8 εφημερίες μηνιαίως. 40% έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Οι ασθενείς στα ΤΕΠ μεταφέρονται από τους συνοδούς, αν και το Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένο σε ξεχωριστά αυτόνομα κτίρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους . Τα ΤΕΠ λόγω πλημμελούς φύλαξης καλύπτονται στις εφημερίες και από το προσωπικό ασφαλείας των κλινικών . Αναμονή ασθενών3-4 ώρες. Μεγάλη έλλειψη υλικών, φορείων, πολυθρόνων μεταφοράς ασθενών, κλπ. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Μεγάλη ταλαιπωρία και κίνδυνοι για τους Ασθενείς.
Π.Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: Προσέρχονται κατά μέσο όρο 1.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία στα ΤΕΠ, ειδικά όταν είναι το μόνο Νοσοκομείο που εφημερεύει στην Πόλη . 8 εφημερίες τον μήνα. Η αναμονή ασθενών φτάνει τις 6 ώρες. 60-70% η έλλειψη των τραυματιοφορέων. Οι συνοδοί μεταφέρουν και φορεία με τους ασθενείς τους . Ασθενείς και συνοδοί ξεχειλίζουν στους διαδρόμους των ΤΕΠ φτάνοντας μέχρι έξω από το κτίριο . Μεγάλη η έλλειψη σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Προσωπικό Ασφαλείας. Μεγάλη έλλειψη υλικών όπως αντιδραστήρια, αναλώσιμα ακόμη και σεντόνια. Οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο . Σοβαροί οι κίνδυνοι για τους Ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα Υγείας .
4. Γ.Ν.Θ. «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»: 3-4 ώρες αναμονή ασθενών στο παθολογικό και χειρουργικό ιατρείο των ΤΕΠ . Η διαλογή ασθενών γίνεται στα ΤΕΠ από Νοσηλεύτρια και όχι Ιατρό όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση . Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και παλιός. Το προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια, λόγω της μεγάλης έλλειψης.
 Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: 800 ασθενείς περίπου, προσέρχονται σε κάθε εφημερία. 8 εφημερίες το μήνα. Στα ΤΕΠ η διαλογή ασθενών γίνεται από Διοικητικό Υπάλληλο , που στεγάζεται στον αύλιο χώρο εκτός ΤΕΠ. Λόγω άγνοιας κατευθύνει τους ασθενείς σε δύο ιατρεία. Μεγάλη η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος για τους Ασθενείς . Αν είναι δυνατόν ο Διοικητικός Υπάλληλος να κάνει Ιατρικές Γνωματεύσεις . Επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι. Απορρυθμίζεται η λειτουργία της εφημερίας. Χωροταξικά, υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας του κτιρίου. Ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, όπως και τα υλικά. Σημαντική η έλλειψη των τραυματιοφορέων (στο 60%) και η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (στο 50%). Τα ιατρεία των ΤΕΠ καλύπτονται πολλές φορές με νοσηλευτές από τις κλινικές του Νοσοκομείου , αν και με βάση την Υπουργική Απόφαση τα ΤΕΠ πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό προσωπικό . Έτσι ξεμένουν οι Κλινικές από Νοσηλευτικό Προσωπικό καθότι και εκεί το προσωπικό είναι λιγοστό . Μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις Ιατρών ΩΡΛ. Το Νοσοκομείο εφημερεύει μόνο 2 φορές από τις 8 μηνιαίως για ΩΡΛ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 1.200 άτομα ανά εφημερία. Κατά μέσο όρο μόνο το 18% εισάγεται σε βραχεία νοσηλεία ή τμήματα και μονάδες. 60% των προσερχόμενων Ασθενών θα μπορούσαν να απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη , εάν δεν είχε διαλυθεί. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τις 8 ώρες στα παθολογικά, 7 ώρες στα χειρουργικά, 5 ώρες τα παιδιατρικά, 5 ώρες στα καρδιολογικά κυρίως όταν το νοσοκομείο κάνει εφημερίες χωρίς δορυφόρο . Ελλείψεις Ιατρών Ειδικοτήτων και υποστελέχωση σε Νοσηλευτικό Προσωπικό. 20 Νοσηλευτές χρειάζονται ακόμη για την ασφαλή λειτουργία των ΤΕΠ . Τακτικά σπεύδουν σε βοήθεια στα ΤΕΠ λόγω φόρτου, οι υπηρετούντες Νοσηλευτές στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία από την Βραχεία Ογκολογική καθώς επίσης και από άλλα Τμήματα .
Γ.Ν.Α «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: Ιδιαίτερα μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων. Το Νοσοκομείο αποτελεί κορμό των εφημεριών μέσα στο λεκανοπέδιο . Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ασθενών . Μεγάλη αναμονή των ασθενών με πολλές εντάσσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαπληκτισμούς και όχι μόνο . Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους.
Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Εφημερεύει ανά 4 ημέρες. Προσέρχονται στα ΤΕΠ 900 Ασθενείς. Εισαγωγές σε κάθε εφημερία 150 έως 200 Ασθενείς. Πολλές ώρες αναμονής που ξεπερνάει τις 8 ώρες. Διαπληκτισμοί και επεισόδια μεταξύ των Ασθενών προς τους Ιατρούς και το Νοσηλευτικό Προσωπικό . Οι ώρες αναμονής είναι επικίνδυνες για την υγεία των Ασθενών . Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Λείπουν 70 Τραυματιοφορείς. Η κάλυψη είναι με επικουρικό προσωπικό. Κλείνουν οι κωδικοί του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. Εμφανίζονται ελλείψεις υλικών. Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για την υγεία τους.» / φωτο Σάββας Αυγητίδηςφωτο Σάββας Αυγητίδης, νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.