, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρέσπες: Λύση στην απουσία τίτλων κυριότητας για 200 κατοικίες

φωτο αρχειου eurokinissi

Λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει πάνω από 70 χρόνια κατοίκους των Πρεσπών οι οποίοι δεν διαθέτουν τίτλους κυριότητας για τα σπίτια στα οποία μένουν και πληρώνουν πρόστιμα ως “καταπατητές”, θα δοθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που είχε στον Αγιο Γερμανό Πρεσπών με εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης στο νομό Φλώρινας.
Η γενική γραμματέας Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη και είναι αρμόδια για το ζήτημα, ανέφερε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους μένουν σε αυτές τις κατοικίες να εξαγοράσουν τους τίτλους κυριότητας, έναντι ανταλλάγματος το οποίο θα καθοριστεί, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Όπως είπε υπάρχουν 200 τέτοιες κατοικίες, για τις 110 υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να τις εξαγοράσουν, ενώ για τις υπόλοιπες 90 δεν υπάρχουν και εξετάζεται και η πρόταση να περάσουν στον Δήμο Πρεσπών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπύρος, που ήταν παρών στη σύσκεψη, η οποία κράτησε περίπου δύο ώρες, τόνισε πως τέθηκαν όλα τα ζητήματα του νομού και πιο συγκεκριμένα: Το θέμα του κάθετου οδικού άξονα Φλώρινα-Κοζάνη, που είναι πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, των μονάδων της ΔΕΗ, των αρδευτικών έργων στις Πρέσπες, την Τριανταφυλλιά και τη Βεγορίτιδα, της θέρμανσης των σχολείων στο Δήμο Φλώρινας, που απαιτεί πρόσθετες δαπάνες, της λειτουργίας μόνιμου ιατρείου στις Πρέσπες για το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει διαθέσει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Για την απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων, που επλήγη από κατολίσθηση πριν λίγους μήνες, ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης είπε ότι πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Ο ίδιος έθεσε στον κ. Τσίπρα το θέμα της περιορισμένης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ, που έχει επιπτώσεις στην απασχόληση, καθώς, όπως υπολογίζει, θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια και θα υπάρξουν προβλήματα στην τηλεθέρμανση της περιοχής, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.