, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη!

portokali-thermaikos (4)
Στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εξακρίβωση και την εξάλειψη των αιτίων, που προκαλούν το χρόνιο πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία.
Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ενέκρινε την αναβάθμιση του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που λειτουργεί με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δήμο Κορδελιού – Εύοσμου.
Στο συγκεκριμένο σταθμό, που βρίσκεται στο Κορδελιό, καταγράφονται έως τώρα οι αέριοι ρύποι, μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του αζώτου (NO2), διοξείδιο του θείου (SO2), όζον (O3), αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) και πτητικές οργανικές ενώσεις (BTEX).
Με την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για πληρέστερο έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας, θα τοποθετηθούν στον ίδιο σταθμό εξειδικευμένα μηχανήματα (αναλυτές) για τη μέτρηση των ολικών υδρογονανθράκων (μεθάνιο και μη-μεθανιούχοι), καθώς και των δύσοσμων ενώσεων του θείου, ενώ θα αναβαθμιστεί συνολικά η εγκατάσταση και η τεχνική υποδομή του σταθμού μέτρησης.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, το κόστος της αναβάθμισης του σταθμού υπολογίζεται σε 131.000 ευρώ. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε ο κ. Γιουτίκας στις αρχές του μήνα με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε γίνει αποδεκτό η δαπάνη για την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης στο Κορδελιό να καλυφθεί από πόρους του «Πράσινου Ταμείου».
Ήδη ο κ. Γιουτίκας με επιστολή που απέστειλε στο νέο Υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, τους καλεί να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης από το «Πράσινο Ταμείο».
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε σε συνεννόηση με το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, προκειμένου να αναλάβει για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την εκπόνηση ειδικού ερευνητικού προγράμματος με στόχο τον εντοπισμό των χημικών ενώσεων που ευθύνονται για τα επεισόδια δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.
Το θέμα θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, πριν την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να συμβάλει με κάθε μέσο και τρόπο στην επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Είχαμε αναλάβει δυο υποχρεώσεις, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για να συνδράμουμε το έργο των αρμοδίων, ώστε και να εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Αυτές τις δυο υποχρεώσεις τις εκπληρώνουμε, με την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού του Κορδελιού, που θα μπορεί να μετρά επιπλέον χημικές ενώσεις, αλλά και με την εκπόνηση εξειδικευμένου προγράμματος, ώστε να εντοπίζονται οι ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία στην περιοχή. Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, έχουν ενσκήψει στο ζήτημα και θεωρούμε πως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του, τηρώντας τις δικές του υποχρεώσεις, για να δοθεί οριστική λύση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χιλιάδες κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Σπεύσαμε αμέσως μόλις δεχτήκαμε τις σχετικές καταγγελίες να ελέγξουμε για την ουσία ή τις ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία και τον εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης, αλλά παρά τις καθημερινές και πολύωρες αυτοψίες υπηρεσιακών κλιμακίων ελέγχου της Αντιπεριφέρειας, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή και βέβαια η πηγή της. Είναι ένα δύσκολο και περίπλοκο πρόβλημα με πολλές πιθανές αιτίες, που μπορεί να άπτονται ακόμη και των μετεωρολογικών φαινομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες στους οποίους απευθυνθήκαμε. Ωστόσο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένη και σκοπεύει να φτάσει μέχρι τέλους, προκειμένου –εφόσον πρόκειται για ρύπανση- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να αποδώσει τυχόν ευθύνες», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.