, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πρόεδρος ΕΥΑΘ: Αύριο θα εξομαλυνθεί πλήρως η υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη

φωτογραφία Σάββας Αυγητίδης

Την εκτίμηση ότι αύριο, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο θα εξομαλυνθεί πλήρως η υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του   Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.
«Σήμερα η κατάσταση ήταν πάρα πολύ καλή σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σήμερα σε διακοπή νερού. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν υποπεριοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος που δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η πίεση που χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά όλα τα δίκτυα και να υδροδοτηθούν και οι τελευταίοι όροφοι.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το ξημέρωμα της ημέρας, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση δηλαδή θα επιστρέψουμε στην κατάσταση που είχαμε πριν τον παγετό», τόνισε ο κ. Κρεστενίτης.
Επισήμανε ότι δεν μπορούσε η ΕΥΑΘ, δεν μπορούσε να αντιδράσει με άλλο τρόπο παρά μόνο με τις διακοπές νερού. Όπως εξήγησε, ο παγετός των προηγούμενων ημερών προκάλεσε θραύση σωληνώσεων και υδρομέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρροές στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, στις σωλήνες ύδρευσης στα σπίτια και στα ατομικά συστήματα θέρμανσης. Λόγω των διαρροών η εισροή νερού στην πόλη έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ των 300.000 κυβικών την ημέρα, ενώ τους χειμωνιάτικους μήνες δεν ξεπερνά τα 240.000 κυβικά. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κρεστενίτη, το δίκτυο έχανε συνεχώς νερό και οι δεξαμενές δεν μπορούσαν να διατηρήσουν την απαιτούμενη στάθμη για να διασφαλίσουν τη ροή του νερού.
«Άρα ποια ήταν η εύλογη πράξη που έπρεπε να γίνει, να κλείσει κάποια στιγμή η έξοδος της δεξαμενής και να γεμίσει η δεξαμενή μέχρι το πρωί, που δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη κατανάλωση το βράδυ, όλοι το ξέρουμε ότι το βράδυ πέφτει η κατανάλωση, ώστε να γεμίσουν οι δεξαμενές και το πρωί που το χρειάζεται ο κόσμος πιο πολύ να έχουμε νερό», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ.
Ερωτηθείς αν η ΕΥΑΘ, εξετάζει να προχωρήσει σε μείωση των λογαριασμών του νερού, είπε ότι σχετική απόφαση πρέπει να λάβει το διοικητικό συμβούλιο.
Με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο για να επιδιορθώσουν τις βλάβες, αλλά  «δυστυχώς, το πλήθος των σπασμένων υδρομέτρων-απόρροια της πρωτοφανούς διάρκειας χαμηλών θερμοκρασιών είναι πολύ μεγάλο για να διαχειρισθεί ταυτόχρονα σε όλη την πόλη». Σύμφωνα με το Σωματείο, σε μια εβδομάδα, αντικαταστάθηκαν 1200 υδρόμετρα λόγω παγετού, όταν σε κανονικές συνθήκες αντικαθίστανται 600 σε ένα χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Λάμπρος Τσόγκας,  παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις διακοπές νερού στη Θεσσαλονίκη από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
φωτογραφία Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.