, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πυρηνική σύντηξη: Τεράστιες ποσότητες ενέργειας χωρίς ραδιενεργά απόβλητα!

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση του πυρήνα ενός ατόμου σε μικρότερα νετρόνια και πυρήνες, η πυρηνική σύντηξη δημιουργεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας όταν άτομα συντήκονται μαζί σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να παράγει ραδιενεργά απόβλητα ή άλλα υποπροϊόντα. Wikimedia Commons/Photographer: Tino Schulz

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς και Γερμανούς ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι ο πειραματικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης Wendelstein 7-X (W7-X) πράγματι παράγει μαγνητικά πεδία που δίνουν τη δυνατότητα ελεγχόμενων πυρηνικών αντιδράσεων, με υψηλό βαθμό ακρίβειας και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σφάλματος.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών δίνουν νέα ελπίδα ότι η πυρηνική σύντηξη θα αποτελέσει το κλειδί για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως.
Η μονάδα W7-X είναι η πρώτη του είδους της που τίθεται σε κανονική λειτουργία. Η διαδικασία που ακολουθείται βασίζεται στην εξομοίωση της λειτουργίας του Ήλιου, ο οποίος αποτελεί ένα φυσικό αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.
Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση του πυρήνα ενός ατόμου σε μικρότερα νετρόνια και πυρήνες, η πυρηνική σύντηξη δημιουργεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας όταν άτομα συντήκονται μαζί σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να παράγει ραδιενεργά απόβλητα ή άλλα υποπροϊόντα.
Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία διαπίστωσε ότι ο W7-X παράγει μαγνητικά πεδία ακριβώς όπως προοριζόταν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, δηλαδή ισχυρά και τρισδιάστατα. Οι ερευνητές αρχικά χρησιμοποίησαν θερμαινόμενο ήλιο και στις μεταγενέστερες δοκιμές υδρογόνο για την παραγωγή πλάσματος, με σκοπό να το διατηρήσουν σταθερό για περισσότερα από 30 λεπτά.
Αντί να προσπαθεί να ελέγξει το πλάσμα με ένα απλό δισδιάστατο μαγνητικό πεδίο, όπως οι πιο κοινοί αντιδραστήρες, ο W7-X λειτουργεί με τη δημιουργία τρισδιάστατων, στραμμένων μαγνητικών πεδίων. Αυτό επιτρέπει τον έλεγχο του πλάσματος χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος, προσδίδοντας μεγαλύτερη σταθερότητα.
«Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ακρίβεια, τόσο από την άποψη της κατασκευής μίας συσκευής σύντηξης, όσο και στη μέτρηση της μαγνητικής τοπολογίας», αναφέρει η σχετική έκθεση των ερευνητών. Οι αποδόσεις αυτές, σε συνδυασμό με ένα ποσοστό σφάλματος που εκτιμάται σε λιγότερο από ένα στα 100.000, χαρακτηρίζουν τις δοκιμές του αντιδραστήρα W7-X ως ιστορικές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από δέκα παρόμοια πειράματα σε εξέλιξη παγκοσμίως, αλλά ο αντιδραστήρας W7-X απέδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να γίνει η πρώτη μονάδα στη Γη που θα εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά αυτή την πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα για τις επόμενες γενιές.
Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.