, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πόσα άτομα πέθαναν το 2016 από παθήσεις που συνδέονται με το AIDS

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία επισημαίνει «ότι επετεύχθη μια αποφασιστική στροφή», από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS το 2016, πέθαναν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί σε σχέση με το απόγειο των θανάτων το 2005,
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν πλέον θεραπεία και ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV συνεχώς μειώνεται, όμως με πολύ αργό ρυθμό, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, που δημοσιεύθηκαν πριν την έναρξη την Κυριακή στο Παρίσι μιας διεθνούς διάσκεψης για την έρευνα για το AIDS, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το AIDS έπεσε από το 1,9 εκατομμύριο το 2005 σε 1 εκατομμύριο το 2016», διευκρινίζει η UNAIDS.
Σύμφωνα με την υπηρεσία υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια στην Αφρική, μια ήπειρο που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και έχει κοστίσει τη ζωή μέχρι στιγμής σε περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 76,1 εκατομμυρίων που μολύνθηκαν από τον ιό HIIV.
Η ανατολική και η νότια Αφρική έχουν καταγράψει τις σημαντικότερες προόδους, περιορίζοντας τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV κατά σχεδόν 30% από το 2010. Το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ουγκάντα και η Ζιμπάμπουε έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις νέες μολύνσεις κατά 40% ή περισσότερο από το 2010.
Ωστόσο η έκθεση της UNAIDS προειδοποίησε ότι δεν σημειώνουν προόδους όλες οι περιοχές. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως και στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, οι θάνατοι που συνδέονται με το AIDS αυξήθηκαν κατά 48% και 38% αντίστοιχα, κυρίως επειδή οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.