, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Π.Κρούγκμαν:« Η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε λανθασμένα»

paul_krugmanΑναφορά στην Ελλάδα κάνει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του περί των αιτιών της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «New York Times».
 
Μεταξύ άλλων, o Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι, αν και θα μπορούσε να ειπωθεί πως οι οικονομικές αποτυχίες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι οι οικονομολόγοι δεν διέθεταν τις κατάλληλες απαντήσεις, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν, αλλά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς. Αναλύοντας τα γεγονότα, ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι η οικονομική κρίση, μέσω διαφόρων διαύλων, οδήγησε στην απότομη πτώση των ιδιωτικών δαπανών, η οποία με τη σειρά της επέφερε μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας.
 
Στο σημείο αυτό, παρατηρεί, αν και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τονώσουν τις οικονομίες τους, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, κυρίως κατά το 2010, όταν η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε, λανθασμένα, ως σημάδι ότι και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις θα έπρεπε να μειώσουν άμεσα τις δαπάνες και τα ελλείμματά τους.  «Από τη στιγμή εκείνη, η λιτότητα άρχισε ατυχώς να εφαρμόζεται ευρέως ως το κύριο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης» υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν.

Πηγή :protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.