, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΡΕΠΟΡΤΑΖ KARFITSA: Εκλέγεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑρχης της Θεσσαλονίκης!

του Βαγγέλη Στολάκη 
Εκτός από την Κεντροαριστερά, κάλπες «στήνει» και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο. Στην κομματική οργάνωση της πόλης τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στην 3η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής που ξεκινά αύριο το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί με την εκλογή των νέων μελών του κομματικού οργάνου αλλά και τον νέο συντονιστή του. Αν και… εκπλήξεις δεν περιμένουμε, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην KARFITSA κορυφαίο στέλεχος του κυβερνόντος κόμματος, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν απρόοπτα όπως αυτά του παρελθόντος που παρά το γεγονός ότι «στήθηκαν» τρεις φορές οι κομματικές κάλπες, κανένας υποψήφιος δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (λόγω των διαφόρων… τάσεων) και το κόμμα κεντρικά τοποθέτησε στη θέση του συντονιστή τον απερχόμενο Μήτσο Δημητριάδη.
Οι εργασίες της 3ης Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου 47. Θα ξεκινήσουν στις 12:00 το μεσημέρι με ομιλία του γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου συντονιστή. Τον νέο συντονιστή θα εκλέξουν τα 45 μέλη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης που θα προκύψει κατά τη σχετική εκλογική διαδικασία που θα προηγηθεί (στο πλαίσιο των εργασιών της Συνδιάσκεψης) και στην οποία δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι αντιπρόσωποι. Στην 3η Συνδιάσκεψη της κομματικής οργάνωσης Α’ Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 250 αντιπρόσωποι, οι οποίοι προέκυψαν από εσωκομματικές εκλογές τοπικών και κλαδικών οργανώσεων του κυβερνόντος κόμματος που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, ο αριθμός των αντιπροσώπων ξεπέρασε τους 250.
Ο απερχόμενος και ο… επόμενος
Αποκορύφωμα της Συνδιάσκεψης θα είναι η ανάδειξη της νέας 45μελούς Νομαρχιακής Επιτροπής η οποία θα κληθεί να αναδείξει μέσα από τις διαδικασίες του κομματικού μηχανισμού τον νέο συντονιστή. Σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA ο σημερινός συντονιστής του οργάνου Μήτσος Δημητριάδης δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του συντονιστή.
Επικρατέστεροι είναι ο Μίλτος Οικονόμου που πρόσκειται στους «53» και ο σημερινός αναπληρωτής συντονιστής Χρήστος Δουίτσης που θεωρείται «προεδρικός».
«Αυτή τη φορά οι εκλογές γίνονται μέσα σε κλίμα ενότητας, ομόνοιας και αγάπης» σχολίαζε χαρακτηριστικά στην KARFITSA κορυφαίο στέλεχος της Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε μάλιστα πως στον ΣΥΡΙΖΑ… τρίβουν τα χέρια τους και χαμογελούν εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης στις εκλογέων των οργανώσεων και εγγραφής ως νέα μέλη πολλοί ΠΑΣΟΚογενείς της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο «μεγάλο» όνομα του ΠΑΣΟΚ.
Η αποτυχία του παρελθόντος
Όπως μάλιστα μας διαβεβαιώνουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές οι τάσεις του κόμματος, που θεωρητικά καταργήθηκαν με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα δεν θα μπλοκάρουν εκ νέου την εκλογή συντονιστή, όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές. Τότε, μετά την παραίτηση του Νίκου Σαμανίδη από τη θέση του γραμματέα, η Νομαρχιακή Επιτροπή συγκλήθηκε και ψήφισε τρεις φορές (υποψήφιοι ήταν ο Μίλτος Οικονόμου και η στενή φίλη του Αλέξη Τσίπρα Ελευθερία Χατζηγεωργίου) χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να εκλέξει νέο συντονιστή, αφού κανείς εκ των δυο υποψηφίων δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία όπως ορίζει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τις τρεις άκαρπες προσπάθειες (καθώς τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν ψηφίσει λευκό ή άκυρο) την απόφαση έλαβε  το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που τοποθέτησε στην θέση του συντονιστή τον κ. Μήτσο Δημητριάδη.
Αυτή τη φορά η… εσωκομματική μάχη δεν είναι έντονη, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της Εγνατίας καθώς όπως λένε «οι περισσότεροι που έμειναν είναι προεδρικοί. Τώρα δεν έχουμε ούτε τους Λαφαζανικούς, ούτε τους Κωνσταντοπουλικούς, ούτε τους ΠΑΣΟΚογενείς». Βέβαια τάσεις στο κυβερνόν κόμμα εξακολουθούν να υπάρχουν (53, προεδρικοί, τάση Παπαδημούλη- Μπαλάφα) χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο.
Το διακύβευμα
Μιλώντας στην KARFITSA ο απερχόμενος συντονιστής Μήτσος Δημητριάδης λέει πως θα αρκεστεί στον ρόλο που έχει στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αναφερόμενος στο διακύβευμα της Συνδιάσκεψης σχολιάζει: «Αυτό που προέκυψε από τις εκλογές των οργάνων είναι ότι υπάρχει διάθεση και προβληματισμός για το πώς θα ανοίξουν οι οργανώσεις στον κόσμο και την κοινωνία. Σκοπός μας πρέπει να είναι η ηλικιακή ανανέωση του οργάνου».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.