, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΡΕΠΟΡΤΑΖ KARFITSA: Τον κέρδισε η Μοριακή Βιολογία, τον έχασε το ποδόσφαιρο!

της Ελένης Τσαλκατίδου
Ο Γιάννης Φυσέκης αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θαμπώθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν αυτά έπεσαν πάνω του. Απεναντίας, μάλιστα, αφού σε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του, ο ίδιος προτίμησε ν’ αφοσιωθεί στο διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία και ν’ αφήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Δηλώνει «άρρωστος» με την τελειότητα και τον αθλητισμό – έχει γαλουχηθεί, άλλωστε, μέσα σε αυτόν, ξεκινώντας από την κολύμβηση, περνώντας στην ενόργανη γυμναστική και εν συνεχεία στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ -, βλέπει το ποδόσφαιρο σαν «επιστήμη» και του αρέσει η επαφή με τα παιδιά, αφού υπήρξε πριν λίγα χρόνια προπονητής τερματοφυλάκων, εφαρμόζοντας «πρωτοποριακές» μεθόδους εκμάθησης.
Οι σπουδές στην Αλεξανδρούπολη
Αν και φαίνεται κατασταλαγμένος, εντούτοις, δεν υπήρξε καθόλου μικρότερος. Ο ίδιος, μάλιστα, δηλώνει ότι στα 17 του δεν είχε αποφασίσει ακόμα τι θα γίνει – «το εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της χώρας δεν σου επιτρέπει να γνωρίζεις να κάνεις σε όλη σου τη ζωή», υποστηρίζει – και με εξαίρεση τις 2-3 πρώτες σχολές, που συμπλήρωσε στο μηχανογραφικό του, τις υπόλοιπες τις άφησε στην… τύχη των γονιών του. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, δεν είχε και αγωνία, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, με την μοίρα να τον φέρνει στη Αλεξανδρούπολη και στη Σχολή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής – η ειρωνεία, μάλιστα, είναι ότι στο μάθημα της Βιολογίας έγραψε και τον μικρότερο βαθμό!
Μετακομίζει στην πόλη του Έβρου και για δύο χρόνια κάθε Πέμπτη παίρνει το λεωφορείο για την Θεσσαλονίκη, όπου το σαββατοκύριακο αγωνίζεται κανονικά με την ομάδα του χωριού του, για να επιστρέψει και πάλι πίσω την Δευτέρα. Ο Γιάννης Φυσέκης δεν είναι ένας κλασικός φοιτητής, αν και ο ίδιος προσπαθεί να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του στο πανεπιστήμιο. Δεν ζει τα «φοιτητικά χρόνια», όπως οι συνομήλικοι του, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου. Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν το βλέπω σαν θυσία. Κάτι πήρα από αλλού, κάτι έχασα». Κουράζεται, όμως, κάποια στιγμή με τα πήγαινε-έλα και αποφασίζει να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο στην Αλεξανδρούπολη. Ξεκινάει προπονήσεις με την ΠΑΕ Θράκη, που τότε αγωνίζονταν στην Δ΄ Εθνική, αλλά μαθαίνει ότι ο νεοσύστατος τότε Εθνικός Αλεξανδρούπολης παίρνει κάποιους παίκτες. «Χτυπάει» την πόρτα και του απαντούν ότι «η ομάδα έχει τόσους τερματοφύλακες, δεν ξέρουμε αν υπάρχει χώρος!». Τελικά παίζει σε όλα τα ματς της σεζόν και βγαίνει μόλις για ένα 45λεπτο! Από εκεί δέχεται κρούση από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς της Α΄ Εθνικής, αποφασίζει να μετακομίσει εκεί, όμως, τον πρώτο λόγο έχει ο Εθνικός, που λόγω και… Ντέμη Νικολαΐδη, έχει επαφές με την Αθήνα, όποτε ανοίγει γι’ αυτόν διάπλατα η πόρτα της ΑΕΚ.
Το κεφάλαιο ΑΕΚ
Αποκτά το δελτίο του, ξεκινάει προπονήσεις με την Ένωση, η οποία τον δίνει δανεικό, αλλά είναι μέλος της ομάδας, που έφτασε να διεκδικεί ακόμα και τον τίτλο του πρωταθλητή το 2006.
Μπορεί το ποδόσφαιρο να μπήκε σε… πρώτη μοίρα εκείνη την περίοδο για τον Γιάννη, όμως, ποτέ δεν άφησε τις σπουδές του. Ακόμα και όταν χρειάστηκε να δίνει το παρών μόνο στις εξετάσεις του Ιουνίου, τότε, δηλαδή, που σταματούσαν οι υποχρεώσεις του με την ομάδα του.
Από την ΑΕΚ παίρνει μεταγραφή στον Άρη και επιστροφή πλέον στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά από έναν χρόνο απόλυτα επιτυχημένης παρουσίας κάτω από τα δοκάρια των «κίτρινων», αποφασίζει να «κρεμάσει» τα γάντια του. Μια απόφαση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κύκλους του ποδοσφαίρου, αφού οι πιο αδαείς δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Φυσέκης βάζει τέλος στην καριέρα του ως αθλητής για ν’ αφοσιωθεί στην… επιστήμη του!
Η απόφαση ν’ αποσυρθεί
Για όσους τον ξέρουν, όμως, ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Άλλωστε, ο ίδιος ποτέ δεν θα εγκαταλείψει – όπως δηλώνει – τον αθλητισμό, απλά θ’ ασχολείται σε πιο ερασιτεχνικό επίπεδο. Ήδη εδώ και δύο χρόνια παίζει μπάσκετ στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ενώ ακόμα και αν μετακομίσει στο εξωτερικό του χρόνου, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του, όλο και κάποιο ανοιχτό γήπεδο θα βρει!
Όσο για το αν μετανιώνει για την απόφασή του; «Φυσικά και όχι. Θα μετανιώσω αν μια επιλογή μου αποδειχθεί λάθος», υποστηρίζει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.