, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: «Αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να αναχρηματοδοτείται μετά το τέλος του μνημονίου»

Η ελληνική κυβέρνηση «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πρόσθεσε πως «αν η χώρα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυτές τις αλλαγές, έχει καλές πιθανότητες να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά, μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».
Μιλώντας στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην πόλη Μπριζ του Βελγίου, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση τον Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο από το 2014.
Υπενθύμισε, δε, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα στη λήξη του προγράμματος, εφόσον χρειαστεί και αν η χώρα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στον ρόλο του ESM, σημειώνοντας ότι τα χαμηλά του επιτόκια συνεπάγονται σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Για την Ελλάδα, είπε πως δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας φθηνότερα από ό,τι αν δανειζόταν από τις αγορές, εξοικονομώντας σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή ποσοστό 5,6% του ΑΕΠ της.
Μιλώντας για την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η υψηλή ανεργία παραμένει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.