, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε κλίμα διαδοχής το Άμστερνταμ…

VeatrikiΤον πρώτο της άνδρα μονάρχη εδώ από 123 χρόνια αποκτά η Ολλανδία, με το Άμστερνταμ να έχει ντυθεί στα πορτοκαλί -χρώμα του στέμματος- για την παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης και την ανάληψη του σκήπτρου από τον γιο της Βίλχεμ-Αλεξάντερ. 

Η πόλη του Άμστερνταμ κινείται στους ρυθμούς του γεγονότος ενώ η βασιλική οικογένεια, το βράδυ πριν την άνοδο στο θρόνο του 46χρονου πρίγκιπα, παρέθεσε δείπνο σε μέλη βασιλικών οίκων από όλο τον κόσμο.

Στις 11:00 ξεκινά στο Παλάτι του Ντάμ, στο κέντρο του Άμστερνταμ, η τελετή στην οποία η Βεατρίκη θα υπογράψει την παραίτησή της. Αυτό φτάνει για να καταστήσει αυτόματα τον πρώτο στη σειρά διαδοχής, τον 46χρονο γιο της, βασιλιά.

Η άνοδος στο θρόνο συνεχίζεται στην κοντινή Νέα Εκκλησία, όπου ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα ενώπιον των βουλευτών. Στέψη δεν γίνεται στην Ολλανδία.

Το Άμστερνταμ είναι ντυμένο στα πορτοκαλί για την ανάληψη του θρόνου, η οποία γίνεται την ημέρα του στέμματος (30 Απριλίου).

Το βράδυ της Δευτέρας, η Βεατρίκη είχε παραθέσει γεύμα σε αντιπροσώπους μέλη βασιλικών οικογενειών από κάθε μέρος του κόσμου. Ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ, είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της, «είναι έτοιμος από κάθε άποψη».

Ο νέος βασιλιάς είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχει τρεις κόρες με την Αργεντινή χρηματίστρια Μάξιμα Σορεγιέτα, ένας γάμος που προκάλεσε συζητήσεις γιατί η (βασίλισσα πλέον) Μάξιμα είναι κόρη υπουργού Γεωργίας κατά τη χούντα του Βιντέλα, τη δεκαετία του 1970.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.