, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Στα δικαστήρια την Παρασκευή 29 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαγκαδά

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα δικαστούν 29 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Λαγκαδά που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία.
Συγκεκριμένα, 29 πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαγκαδά κατηγορούνται για το γεγονός πως ενέκριναν την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Σταύρου Τερζάκη στην προεδρία της ΔΕΥΑ Λαγκαδά κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Από τους βασικότερους κατηγορούμενους είναι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λαγκαδά Σταύρος Τερζάκης και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο έπεισαν τους υπόλοιπους 27 συμβούλους «με συνεχείς προτροπές και παραινέσεις» να προβούν στην παράνομη πράξη, να εκλέξουν δηλαδή τον κ. Τερζάκη στην προεδρία της ΔΕΑΛ, παρότι υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα που δεν επέτρεπαν τον διορισμό του.
Συνεχείς αναβολές
Η αρχική ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ορίστηκε στις 25 Μαΐου 2016, όμως λόγω της αποχής των δικηγόρων ορίστηκε νέα ημερομηνία στις 15 Δεκεμβρίου 2016. Λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη, οι δικηγόροι δύο κατηγορούμενων (του κ. Γ. Αναστασιάδη και του κ. Φ. Μάτη) δήλωσαν αδυναμία παρουσίας, ενώ και ο βασικός κατηγορούμενος κ. Τερζάκης ήταν απών λόγω ασθένειας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η βεβαίωση ασθενείας του κ. Τερζάκη δόθηκε όχι από κάποιον δικηγόρο ή νόμιμο εκπρόσωπο, αλλά από μία κυρία που υπήρξε προμηθευτής της ΔΕΥΑ Λαγκαδά το διάστημα κατά το οποίο ήταν πρόεδρος ο κ. Τερζάκης. Λόγω των παραπάνω γεγονότων ορίστηκε νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης στις 3 Φεβρουαρίου 2017, λίγες μέρες πριν παραγραφεί το αδίκημα λόγω πενταετίας.
Ποιοι κατηγορούνται και γιατί
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα παραστούν στη δίκη 29 άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι ο Σταύρος Τερζάκης και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης. Στην περίπτωση τους η αξιόποινη πράξη είναι ότι έπεισαν τους υπόλοιπους 27 «με συνεχείς προτροπές και παραινέσεις» να προβούν στην παράνομη πράξη, να εκλέξουν τον κ. Τερζάκη στη προεδρία της ΔΕΥΑΛ. Όσο για τους υπόλοιπους 27 στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως γνώριζαν ότι σε βάρος του κ. Τερζάκη υπήρχαν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα που δεν επέτρεπαν τον διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Παντελή Αϊβατζίδη, Μαρία Γραικού, Στέλιος Δεργιανλή, Ζαχαρία Ζαχαρέγκα, Αθανάσιο Θεοδωρίδη, Απόστολο Καλαϊτζίδη, Νικόλαο Καλπάκη, Σταύρο Καμαρούδη, Γιάννη Κολασίδη, Ελισάβετ Κοτσώνη, Γιώργος Κυράνου, Φώτη Μάτη, Γρηγόρη Μαυρίδη, Γιώργο Μήττα, Απόστολο Μισχόπουλο, Φώτη Μπρόζο, Aγγελο Πελίτη, Κωνσταντίνο Πετρίδη, Δημήτρη Ράβναλη, Γιώργο Σεπιάδη, Αστέριο Σισκούδη, Δημήτρη Στραζέμη, Γιώργο Τουλουπίδη, Γιώργο Τουμπούλη, Κωνσταντίνο Τσαγκαλίδη, Γιώργο Χαριτίδη και Αναστάσιο Χαριτωνίδη. Ολοι οι παραπάνω είχαν κληθεί από τον Εισαγγελέα να καταθέσουν στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό που τους ζητήθηκε ήταν να καταθέσουν τι γνώριζαν για το ποινικό μητρώο του κ. Τερζάκη. Τότε οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία που δεν επρόκειτο να τους ταλαιπωρήσει περισσότερο στις αίθουσες τους δικαστηρίων. Ωστόσο ο εισαγγελέας είχε μάλλον άλλη γνώμη, αφού παρέπεμψε πρώην δήμαρχο, συμβούλους και τον κ. Τερζάκη σε δίκη και μάλιστα άμεσα, κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, η οποία παρέκαμψε μέχρι και της αργόσυρτη γραφειοκρατία της ελληνικής δικαιοσύνης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.