, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στα «μαχαίρια» ΔΕΗ-ΡΑΕ για τα τιμολόγια


Η τακτική «Ποντίου Πιλάτου» που ακολουθεί η ΔΕΗ έχει φέρει αντιδράσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Ζερβός, σε επιστολή του προς το ρυθμιστή αν και αναφέρει αυξήσεις στα κόστη της εταιρείας που ξεπερνούν το 20%, δεν αναφέρει πουθενά θέμα αύξησης στα τιμολόγια, ώστε να μην κατηγορηθεί εκ νέου για αντικοινωνική πολιτική.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου στο capital, η επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια της ΡΑΕ, εντός της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να προγραμματίζεται η λήψη απόφασης. Ωστόσο όπως τονίζουν στο Capital.gr πηγές της ΡΑΕ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στη λήψη απόφασης για αυξήσεις στα τιμολόγια, εάν δεν προηγηθεί ρητό αίτημα της ΔΕΗ για συγκεκριμένες αυξήσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν.
Θυμίζουμε ότι πλέον τα τιμολόγια του ρεύματος είναι τιμολόγια «ρυθμιστικού ελέγχου», δηλαδή η ΔΕΗ εφόσον το κρίνει αναγκαίο ζητάει αυξήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επικαλούμενη συγκεκριμένες ανάγκες ή εξελίξεις (π.χ. αύξηση στα κόστη) και με τη σειρά του ο ρυθμιστής ελέγχει τα στοιχεία και εγκρίνει ή όχι τις αυξήσεις.
Από το μέχρι στιγμής δι’ αλληλογραφίας διάλογο πάντως, φαίνεται ότι η ΡΑΕ θα τηρήσει στάση αναμονής απέναντι στη ΔΕΗ, η οποία επικαλείται αυξήσεις στα κόστη χωρίς να ζητάει επισήμως αυξήσεις. Και αυτό διότι πέρα από το διαδικαστικό ζήτημα (δηλαδή την κατάθεση ρητού αιτήματος) η ΡΑΕ έχει σύμφωνα με πληροφορίες βάλει στο μικροσκόπιο τα κόστη της ΔΕΗ και προτίθεται να συγκρίνει όχι μόνο τους παράγοντες που επικαλείται η εταιρεία  αλλά επιπρόσθετα να κάνει συγκρίσεις με το μέσο κόστος που υπάρχει σε αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο αυτό, στο προσκήνιο έχει επανέλθει παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ που είχε εκπονηθεί το 2007 επί Τάκη Αθανασόπουλου σύμφωνα με την οποία η εταιρεία χάνει κάθε χρόνο 744 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μικρής απόδοσης και της κακής λειτουργίας σε όλους τους τομείς συγκριτικά με τη μέση πρακτική ομοειδών εταιρειών. Η διαφορά στα κόστη, σημειωτέον, δεν περιλαμβάνει το μισθολογικό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.