, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Στα πανεπιστήµια… µπαινοβγαίνει όποιος θέλει»

φωτο Σάββας Αυγητίδης

«Είχε γίνει ένα πάρτι και είδα “ανοιγµένα κεφάλια”»!
Της Χρυσάνθης Καράπα
«Είναι µια ωραία πόλη, που ωστόσο δεν την έχουµε εκµεταλλευθεί όσο θα έπρεπε», λένε οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Στην έρευνα που πραγµατοποιεί η Karfitsa σχετικά µε τις βελτιώσεις που θα µπορούσαν να γίνουν, οι πολίτες αναφέρθηκαν σε περιστατικά κλοπής και διαπληκτισµών, στην έλλειψη αστυνόµευσης, στην «κακή εικόνα» της παραλίας, στα διάφορα γεγονότα εντός του Α.Π.Θ. αλλά και στην ανεπάρκεια των µέσων αστικής συγκοινωνίας.

Χρύσα Προσίλη,
21 ετών, φοιτήτρια
Θα ήθελα να δηµιουργηθούν γυµναστήρια- πάρκα στο κέντρο της πόλης, όπως αυτά που υπάρχουν στην Αθήνα ή στο δήµο Πανοράµατος. Είναι καλό για την πόλη, ειδικά τώρα που έχει βελτιωθεί ο καιρός. Τα πανεπιστήµια είναι «µπάτε σκύλοι αλέστε». Ο καθένας µπαίνει και βγαίνει όποτε θέλει. Δεν υπάρχει ασφάλεια. Στην πλατεία του Χηµικού έχω δει να πουλάνε χασίς στις 3:00 το µεσηµέρι. Μία φορά µας είχε πλησιάσει κάποιος µε σάκο και µας είπε αν θέλαµε ένα τσιγάρο, για να δοκιµάσουµε.

Στέλιος Μαρµελούδης, 24 ετών, Πολιτικός µηχανικός
Ένα τραµ θα εξυπηρετούσε περισσότερο τις ανάγκες της πόλης. Η πόλη δε χρειάζεται τόσο πολύ το ΜΕΤΡΟ, διότι είναι για µεγαλύτερες πόλεις µε µεγαλύτερο πληθυσµό. Επίσης θα µπορούσαν να δηµιουργηθούν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τις ανατολικές περιοχές. Σίγουρα το πολιτιστικό προϊόν µπορεί να βελτιωθεί. Τα Δηµήτρια, θα µπορούσαν να είχαν πάρει µια τελείως διαφορετική διάσταση, ώστε να προσελκύεται ο τουρισµός. Όπως το Beer Festival στη Γερµανία, το οποίο επισκέπτονται τουρίστες από όλο τον κόσµο, να γίνει κάτι αντίστοιχο, µια θεµατική γιορτή. Έχουν γίνει αντίστοιχες κινήσεις, όπως το Beer Festival στα Λαδάδικα, αλλά µπορούν να γίνουν και άλλα δρώµενα, όπως µια έκθεση µε οικολογικά προϊόντα. Είναι µια ωραία πόλη, που ωστόσο δεν την έχουµε εκµεταλλευθεί όσο θα έπρεπε. Τα πανεπιστήµια µπορούν να βελτιωθούν σε επίπεδο υποδοµών, έχουν αρχίσει να παρακµάζουν, δεν είναι νέες κατασκευές και δεν τις φροντίζουν κιόλας. Στη Θεσσαλονίκη νιώθω σχετικά ασφαλής. Σίγουρα σε κάποιες περιοχές φοβάµαι, στον Δενδροπόταµο ή στα ΚΤΕΛ, για παράδειγµα.

Κωνσταντίνα Ζαφειρίδου, 22 ετών φοιτήτρια
Δε νιώθω ασφαλής στην πόλη, αλλά κυρίως στη δυτική πλευρά, Εύοσµο, Νεάπολη, Αµπελόκηπους. Εκεί είναι χειρότερα από ότι στις ανατολικές περιοχές.
Σπυριδούλα Κατωµέρη,
19 ετών, φοιτήτρια
Δεν περνούν συχνά τα απορριµµατοφόρα µε αποτέλεσµα τα σκουπίδια να µένουν και να µυρίζουν. Θα ήθελα πιο πολλά πάρκα. Δε νιώθω ασφαλής. Ειδικά τις νυχτερινές ώρες µέσα στο ΑΠΘ, πρέπει να τοποθετηθεί security ή αστυνοµία. Είναι επικίνδυνα, ειδικά αν έχει κάποιος βραδινά µαθήµατα.
Σοφία Μπογατίνη, 22 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Είχε γίνει ένα πάρτυ στο πανεπιστήµιο και είδα σχεδόν… ανοιγµένα κεφάλια! Δεν υπάρχει ασφάλεια. Επίσης στο δρόµο πολλοί οδηγοί κάνουν κόντρες ή πίνουν, γίνεται χαµός. Είναι καλοκαίρι, καταλαβαίνω ότι ο κόσµος θέλει να περάσει καλά, αλλά πρέπει να σκεφτείς λίγο και τους άλλους. Έχω δει πολλά στην Αθήνα και δε συγκρίνεται µε τη Θεσσαλονίκη, αλλά και εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξενοιάζεις όπως παλιά στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς.
Στέλλα Στανκοβιτς,
21 ετών, φοιτήτρια
Θα ήθελα να καθαριστεί η θάλασσα. Σχετικά µε το πολιτιστικό προϊόν, ότι και να ζητήσουµε εµείς, είναι σα να το λέµε στον τοίχο.
Άννα Μαρία Αρβανιτίδου, 21 ετών, φοιτήτρια
Θα ήθελα τα λεωφορεία να είναι πιο καθαρά. Έχουν να τινάξουν τα καθίσµατα 20 χρόνια. Τα καινούρια λεωφορεία δεν είναι τόσο βρώµικα όσο τα παλιά, που έχουν ξύλινα καθίσµατα και πιάνεται η µέση σου. Επίσης η πόλη είναι βρώµικη, τώρα που έχει αυξηθεί και η θερµοκρασία… έχουν αρχίσει να µυρίζουν τα σκουπίδια. Δε ξέρω αν έχει µειωθεί ο ρυθµός αποκοµιδής τους, αλλά υπάρχει πρόβληµα. Η παραλία και τα πάρκα είναι γεµάτα σκουπίδια.
Βαγγέλης Hofmann,
19 ετών, φοιτητής
Το έργο του ΜΕΤΡΟ θα ήθελα να τελειώσει πιο γρήγορα. Επίσης να εκτελούνται περισσότερα δροµολόγια στα αστικά λεωφορεία αλλά και να υπάρχουν νυχτερινά, προς τα δυτικά. Αποτελεί κύριο πρόβληµα στην µετακίνηση µας, η ανυπαρξία τέτοιων δροµολογίων.
Στη Σουηδία δεν υφίσταται κάτι τέτοιο καθώς έχουµε και ΜΕΤΡΟ και όλα τα µέσα µαζικής µεταφοράς λειτουργούν και το βράδυ. Θα ήταν καλύτερο να είχαµε και δρόµους ποδηλατών, δεν καλύπτοµαι, για κανένα λόγο, από τους ήδη υπάρχοντες. Υπάρχουν ποδηλατόδροµοι πάνω στο πεζοδρόµιο, ενώ πρέπει να είναι ξεχωριστοί δρόµοι, έχουν δικαίωµα και οι ποδηλάτες.
Η πόλη είναι πυκνοκατοικηµένη και κανείς νιώθει ασφυκτικά. Σχετικά µε το πανεπιστήµιο, το µόνο πρόβληµα είναι το άσυλο. Απαγορεύεται να µπει η αστυνοµία στο πανεπιστήµιο και υπάρχουν µέσα πολλοί εγκληµατίες. Αυτό είναι ένα πρόβληµα της Θεσσαλονίκης και γενικά των πανεπιστηµίων. Στην πόλη νιώθω ασφαλής, αλλά κυρίως σε κεντρικά σηµεία. Τα σώµατα ασφαλείας πρέπει να είναι λίγο πιο πολλά και να κάνουν συχνότερες περιπολίες… όχι να κάθονται στα καφέ, που τους βλέπουµε όλοι. Δυτικά υπάρχει µεγαλύτερο πρόβληµα µε την ασφάλεια.
Πρέπει να υπάρχει αστυνόµευση και ασφάλεια. Πολλές φορές στα λεωφορεία που κινούνται δυτικά, κλέβουν τις γιαγιάδες, συνήθως ναρκοµανείς. Ήµουν µπροστά σε τέτοιο περιστατικό, απλά δεν µπορούσαµε να τον σταµατήσουµε γιατί µε το που άνοιξε η πόρτα, έφυγε. Καλό θα ήταν να υπάρχει καλύτερη αστυνόµευση και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο ώστε να µην αναγκάζεται κάποιος να κλέψει, αλλά να δουλεύει για να ζήσει.
Τάσος Δαζελίδης,
19 ετών, φοιτητής
Αυτό που θα ήθελα να βελτιωθεί είναι η µετακίνηση στη Θεσσαλονίκη το βράδυ. Προσωπικά έχω πρόβληµα γιατί µένω εκτός πόλης. Αν δεν έχω σχολάσει από τη δουλειά µου στην ώρα µου, δε θα µπορώ να γυρίσω σπίτι µου. Οπότε, θα πρέπει να «φορτωθώ» σε κάποιον φίλο µου ή θα πρέπει να νοικιάσω αυτοκίνητο, ενώ δεν έχω αυτήν την οικονοµική δυνατότητα. Θα ήθελα να υπάρχουν νυχτερινά δροµολόγια λεωφορείων αστικών και υπεραστικών.
Μύριαµ Χατζηβασιλείου,
20 ετών. Φοιτήτρια
Θα ήθελα να τηρούνται οι κανόνες σχετικά µε τις θέσεις παρκαρίσµατος, διότι βλέπεις παντού διπλοπαρκαρισµένα αυτοκίνητα. Να υπάρχει περισσότερη καθαριότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν είναι τόσες πολλές για µία τόσο µεγάλη πόλη. Νιώθω αρκετά ασφαλής µέσα στην πόλη, αλλά περισσότερο στο κέντρο από ότι σε περιοχές που δεν έχουν τόση κίνηση το βράδυ είναι τροµαχτικό να κυκλοφορείς µόνος σου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.