, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στα σκουπίδια τα μισά τρόφιμα του πλανήτη

trofima1Τα μισά τρόφιμα που παράγονται ετησίως πετιούνται στο κάδο των αχρήστων , σύμφωνα με βρετανική έρευνα που μεταδίδει το δίκτυο BBC. 

H καταναλωτική μανία των ανθρώπων αλλά και ο λανθασμένος τρόπος αποθήκευσης τροφίμων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την δραματική αυτή κατάσταση, την ώρα που το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού- δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι- ζουν υπό καθεστώς ακραίας φτώχειας. 

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας, το 30% με 50% από τα συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο ετησίως πηγαίνουν στα σκουπίδια. 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Τιμ Φοξ, η ποσότητα της τροφής που καταλήγει στον κάδο των αχρήστων ολοένα και αυξάνεται. 

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τεράστιες ποσότητες νερού, ίσες με 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα , χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια σιτηρών τα οποία ποτέ δεν φτάνουν στο πιάτο μας. 
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί επίσης πως η ζήτηση νερού για την παραγωγή τροφίμων μπορεί να φτάσει τα 10 έως 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο έως το 2050. 

«Καθώς το νερό, η γη αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανθρώπινες ανάγκες, οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν άμεσα αποτελεσματικούς  τρόπους για την καλλιέργεια, μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας.  

Πηγή :protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.