, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Στις κάλπες προσέρχονται οι Γερμανοί

photo reuters

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες προκειμένου να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00, οπότε και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll).
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της ‘Αγγελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 34 και 36%, μακριά από το 41,5% του 2013, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.
Τις τελευταίες εβδομάδες η 63χρονη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη κατά τη διάρκεια των προεκλογικών της συγκεντρώσεων με ομάδες ακροδεξιών που την κατηγορούν για «προδοσία» όταν, το 2015, άνοιξε τις πύλες της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους.
Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που ριζοσπαστικοποίησε τη ρητορική του κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, κέρδισε πόντους στις δημοσκοπήσεις και κατατάσσεται τρίτο με 11% έως 13% της πρόθεσης ψήφου, μπροστά από την αριστερά Die Linke, τους φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους.
Μία τέτοια εκλογική επίδοση είναι πρωτοφανής για την μεταπολεμική Γερμανία. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας των πολιτών προειδοποιεί για την απειλή που συνιστά η ψήφος υπέρ του AfD, που χαρακτηρίζεται από πολλούς κόμμα της άκρας δεξιάς ή ακόμη και κληρονόμος του ναζισμού.
Έως την Παρασκευή, οι αναποφάσιστοι ξεπερνούσαν το 30%, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί και η αποχή των ψηφοφόρων, οι οποίοι πάντως είχαν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.
Στις φετινές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 400.000 λιγότεροι πολίτες από ό,τι το 2013, ενώ τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Από τα 18,6 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από το εξωτερικό, δικαίωμα ψήφου έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο Γερμανορώσοι και 1,3 εκατομμύριο Γερμανοτούρκοι. Οι Έλληνες κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας είναι περίπου 60.000, δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές είναι συνολικά 42 και οι υποψήφιοι 4.828. Από αυτούς μόλις οι 1.400 είναι γυναίκες, ενώ διαχρονικά οι γυναίκες, αν και είναι περισσότερες στο εκλογικό σώμα, έχουν υψηλότερα ποσοστά αποχής.
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από το λιγότερο 598 βουλευτές. Λόγω όμως ενός περίπλοκου – και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικού – συστήματος, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Στην απερχόμενη Βουλή συμμετείχαν 630 βουλευτές, ενώ οι σημερινές εκλογές εκτιμάται ότι θα αναδείξουν ακόμη περισσότερους, καθώς το όριο του 5% για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ αναμένεται να περάσουν περισσότερα κόμματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.