, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στον εισαγγελέα για κατασπατάληση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Ζαριανόπουλος και Μ. Κωνσταντινίδης ισχυρίζονται με στοιχεία, ότι τα απορριμματοφόρα θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα στο μηχανουργείο του δήμου. Ο μειοδότης διαγωνισμού, είχε κάνει νωρίτερα δωρεά! Θα συνέφερε ακόμη και η αγορά ελαφρά μεταχειρισμένων

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης καταθέτουν τα στελέχη της προσκείμενης στο ΚΚΕ δημοτικής παράταξης. Οι Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης ζητούν να γίνει έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών στελεχών της διοίκησης σχετικά με τη μείωση της περιουσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, με τις πράξεις τους στην υπόθεση του τομέα καθαριότητας.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν για μεθοδεύσεις στην κατάρτιση συμβάσεων ανάθεσης έργου, πολλών εκατομμυρίων, ανάμεσα στο δήμο και ιδιώτες εργολάβους χωρίς να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του δήμου. Κατά την άποψη τους, μάλιστα, υπήρχαν πολύ πιο συμφέρουσες λύσεις.

Αναφέρουν ότι το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστό και το έχει παραδεχτεί η διοίκηση. Ένας από τους λόγους είναι τα χαλασμένα απορριμματοφόρα και η αποκομιδή σήμερα γίνεται με 20 οχήματα ενώ απαιτούνται το λιγότερο 35.

Για την επιδιόρθωση, λοιπόν των 70 απορριματοφόρων και τη συντήρηση τους, η διοίκηση προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό και υπέγραψε σύμβαση με εταιρία έναντι 2.300.000 ευρώ περίπου για διάστημα ενός χρόνου.

Τονίζεται ότι λειτουργεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης Μηχανουργείο όπου απασχολούνται υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, το δε αντικείμενο της εν λόγω υπηρεσίας συνίσταται στην επισκευή και συντήρηση των οχημάτων πάσης φύσεως που ανήκουν στον εν λόγω δήμο. Επομένως υπάρχει υποδομή χρηματοδοτούμενη από το δήμο , καθώς επίσης και έμπειρο και ειδικευμένο έμψυχο δυναμικό που αναλαμβάνει , στα πλαίσια των υπηρεσιακών του καθηκόντων τέτοιου είδους εργασίες.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι έχουν κάνει τις σχετικές πράξεις και υπολόγισαν ότι η εργασία του εργολάβου θα στοιχίσει πολλά περισσότερα χρήματα απ ότι θα στοίχιζε η δουλειά αυτή στο δήμο, αν βεβαία χρησιμοποιούσαν τα στελέχη στο μηχανουργείο της υπηρεσίας. Τονίζουν επίσης ότι η εταιρία που κέρδισε το διαγωνισμό, πολλούς μήνες πριν αυτός γίνει, είχε αναλάβει τεχνικό έλεγχο 16 απορριμματοφόρων του δήμου χωρίς να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, και χωρίς να συνοδεύονται τα οχήματα αυτά από τα αναγκαία παραστατικά και το δελτίο βλαβών, στο οποίο περιγράφεται η πιθανή βλάβη  – κάτι που απαραίτητο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής τους.

Υπογραμμίζουν ότι τα οχήματα αυτά δεν επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα,  «αναμένοντας προφανώς την έκβαση του διαγωνισμού, ο οποίος κατακυρώθηκε στην παραπάνω εταιρία την 30.5.2012».

Σε άλλο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς, τονίζεται ότι το κόστος των επισκευών θα ανέλθει στα περίπου 40.000 ευρώ ανά όχημα (ορισμένα έχουν τέτοιες βλάβες που δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν) ,που θα συνέφερε πολύ περισσότερο να αγοραστούν άλλα, μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, με 25.000 ευρώ.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν από τον εισαγγελέα να ερευνήσει γιατί η διοίκηση ξοδεύει πολλά περισσότερα χρήματα ,αναθέτοντας τη συντήρηση σε ιδιώτη ενώ υπάρχουν εξειδικευμένοι δημοτικοί υπάλληλοι και μηχανουργείο και γιατί δεν προτιμήθηκε να αγοραστούν ελαφρώς μεταχειρισμένα στην ίδια τιμή που θα στοιχίσουν οι επιδιορθώσεις. Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.