, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στους 164 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα

Sri Lanka has appealed for bottled water for those displaced by the disaster [Dinuka Liyanawatte/Reuters]

Τουλάχιστον 164 σκοτώθηκαν στις φονικές πλημμύρες του κυκλώνα «Μόρα» που συνεχίζει να πλήττει από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα τη Σρι Λάνκα.
Τα ελικόπτερα ψάχνουν για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τέσσερις ημέρες μετά τις χειρότερες πλημμύρες και λάσπες που χτύπησαν τη Σρι Λάνκα εδώ και 14 χρόνια, από το 2003.
Με περισσότερη βροχή να αναμένεται τη Δευτέρα, οι διασώστες αγωνίστηκαν για να εκκενώσουν τους χωρικούς από τις πιο ευάλωτες περιοχές, καθώς οι ομάδες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν να διανείμουν βοήθεια σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της χειρότερης πλημμύρας του νησιού σε μια δεκαετία.

Photo: Al Jazeera

Περίπου 104 άτομα παραμένουν αγνοούμενοι, δήλωσε το Κέντρο Καταστροφών της χώρας τη Δευτέρα, ενώ άλλα 88 παραμένουν στο νοσοκομείο.
Ο στρατός είπε ότι δεν αναμένει να βρει άλλους επιζώντες.
«Με τον άσχημο καιρό που πρόκειται να συνεχιστεί, υπάρχουν ανησυχίες ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επηρεάζονται τουλάχιστον 470.000 άνθρωποι.
Ο στρατός έχει αναπτύξει μια δωδεκάδα αεροσκαφών για την προσπάθεια εκκένωσης και μεταφέρει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα στις πληγείσες περιοχές.
Ο Μιντέλ Φερνάντεζ του Αλ Τζαζίρα αναφέρθηκε σε μία από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές – στην Καλουτάρα, νότια της πρωτεύουσας, στο Κολόμπο, λέγοντας ότι μερικά χωριά στο λοφώδες εσωτερικό είναι ακόμα απροσπέλαστα, ενώ άλλοι δεν έλαβαν βοήθεια.
Water levels are still quite high in many areas affected by the flooding [Dinuka Liyanawatte/Reuters]

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.