, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στο κράτος οι … "ξεχασμένες" καταθέσεις

xrimataΤη διαδικασία κατάσχεσης από το Δημόσιο των υπολοίπων, των «αδρανών» καταθέσεων καθορίζει το νομοσχέδιο το υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ η διαδικασία θα εποπτεύεται από τους ορκωτούς λογιστές και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καμία έγκυρη εκτίμηση για το ύψος των αδρανών καταθέσεων αν και ορισμένα στελέχη κάνουν λόγο για ποσό 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παλαιότερη έρευνα του ΥΠΟΙΚ, από τον πρώην υφυπουργό, Π. Δούκα, το ποσό είχε εκτιμηθεί μεταξύ 30 και 300 εκατ. ευρώ και το λόγο αυτό κρίθηκε ασύμφορη η κατάσχεσή τους.

Επίσης, η ύπαρξή τους εντοπίζεται σε παλαιά τραπεζικά ιδρύματα και κυρίως στην Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Εmporiki Bank, την Αγροτική Τράπεζα, την Alpha Bank.

Σύμφωνα με τον ορισμό του νομοσχεδίου, αδρανής καταθετικός λογαριασμός είναι εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών.

Με το νομοσχέδιο, αυτοματοποιείται η διαδικασία που αφορά στην αντιμετώπιση και το χειρισμό του ζητήματος των αδρανών καταθετικών λογαριασμών και αντικαθίσταται το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από ν.δ. 1195/1942.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η υποχρέωση των τραπεζών που έχουν αδρανείς λογαριασμούς να ενημερώσουν τους δικαιούχους πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής περισσότερες από μία φορές (εφόσον πρόκειται για ποσό άνω των 100 ευρώ), ενώ ορίζεται με σαφήνεια ότι το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση εικοσαετίας.

Επίσης, η πίστωση των καταθέσεων με τόκους, καθώς και η κεφαλαιοποίησή τους δεν διακόπτουν την παραγραφή.

Αδρανής καταθετικός λογαριασμός είναι εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πραγματική συναλλαγή για διάστημα 20 ετών

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων, κάθε πιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της εικοσαετίας αφενός να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων που έκλεισαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό και αφετέρου να ενημερώνει συγχρόνως την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το πιστωτικό ίδρυμα για λόγους διαφάνειας οφείλει να ενημερώνει και τους δικαιούχους/κληρονόμους, εφόσον ερωτηθεί απ’ αυτούς για το πού έχουν μεταφερθεί τα σχετικά ποσά μετά την παρέλευση της εικοσαετίας.

Τα ποσά αυτά, θα καταγράφονται ως έσοδο στον ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό σε ειδικό κωδικό και θα διατίθενται για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.

Ακόμη το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να εξαλείψει το κίνητρο των τραπεζών για την καταστρατήγηση των νέων διατάξεων καταργεί τη διάταξη του άρθρου 7 του ν.δ. 1195/1942, που προέβλεπε την παραγραφή των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν δεκαετίας από τη συμπλήρωση της εικοσαετίας για παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη.

 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.