, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στο forum των «Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Αρχών» ο δήμος Θεσσαλονίκης!

Στην 3η συνάντηση του forum των «Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Αρχών» (European Metropolitan Authorities-EMA), που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017, συμμετείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Στο forum των ΕΜΑ, που αποτελεί μία πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μητροπολιτικών πόλεων και περιοχών, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων, συμμετείχαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι μητροπολιτικών πόλεων και περιοχών, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών (EUROCITIES, METREX, COTER, METROPOLIS κ.ά.) και μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Τον Δήμο εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, Λεωνίδας Μακρής.
Η ατζέντα του forum περιέλαβε τα εξής θέματα:
1- Μητροπολιτική Αλληλεγγύη: Κατανομή του εισοδήματος και προώθηση της ανάπτυξης.
2- Ο ρόλος των μητροπολιτικών περιοχών στην πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020.
3- Βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ μητροπολιτικών περιοχών.
Οι ομιλητές τόνισαν τον ρόλο των ευρωπαϊκών μητροπολιτικών περιοχών ως κινητήριων μοχλών ανάπτυξης και διατύπωσαν τις προτάσεις τους μεταξύ άλλων στους τομείς της κινητικότητας, της ενέργειας, της ποιότητας του αέρα, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της στέγασης, της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο Σύμβουλος του Δημάρχου στην εισήγησή τους αναφέρθηκαν στο προβληματικό, ως προς τη μητροπολιτική λειτουργία της πόλης, υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα τόνισαν ότι, παρά τους περιορισμούς, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει πάρει σε διάφορους τομείς πολιτικής (συγκοινωνία, τουρισμός, προσφυγικό, στρατηγικός σχεδιασμός κλπ) αρκετές πρωτοβουλίες που έχουν μητροπολιτικό χαρακτήρα. Τέλος, αναφέρθηκαν στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για να καταστεί η αποτελεσματική μητροπολιτική διακυβέρνησή της πόλης πραγματικότητα και να συμβαδίσει επιτέλους η χώρα μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τους συμμετέχοντες της “Διακήρυξης της Βαρσοβίας για τον ρόλο των μητροπολιτικών περιοχών στην πολιτική συνοχής της Ευραπαϊκής Ένωσης μετά το 2020”.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.