, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συμβουλεύονται smartphones για θέματα υγείας οι Αμερικάνοι

Ολοένα περισσότεροι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη συσκευή τους για να πάρουν πληροφορίες και συμβουλές σε θέματα υγείας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης του ινστιτούτου Pew Research Center, η οποία διαπιστώνει πως το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε φέτος στο 31%, από το 17% που ήταν το 2010. Η άνοδος μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερη ανάμεσα στους ανθρώπους που διαθέτουν smartphone, οι οποίοι σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τη συσκευή τους σε ρόλο ιατρικού συμβούλου.
Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 3.000 ενήλικων Αμερικανών από όλες τις ΗΠΑ, ενώ έδειξε ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους και τις μειονότητες. Άλλες ομάδες που απάντησαν θετικά στο σχετικό ερώτημα ήταν επίσης άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα παιδιών ή ατόμων τρίτης ηλικίας, αλλά και όσοι αντιμετώπισαν πρόσφατα ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Στις ΗΠΑ, αρκετές εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, ιδιωτικές αλλά και δημόσιες, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την τακτική αποστολή SMS σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη ή άλλες ασθένειες, ως μία μέθοδο για να τους υπενθυμίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένες συμβουλές ή για να τους ενθαρρύνουν στο να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε πως η μέθοδος αυτή δεν είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένη. Κι αυτό γιατί μόλις το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε πως λαμβάνει τέτοια μηνύματα, παρόλο που γενικά χρησιμοποιεί SMS.
To ινστιτούτο διαπίστωσε επίσης ότι το 20% των κατόχων smartphone –και κυρίως γυναίκες κάτω των 50 ετών και με υψηλό εισόδημα– έχουν «κατεβάσει» και χρησιμοποιούν στη συσκευή τους μία εφαρμογή που σχετίζεται με την υγιεινή διαβίωση. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι εφαρμογές που καταγράφουν τις θερμίδες που καταναλώνονται με τη γυμναστική (38%), ενώ ακολουθούν οι application που παρακολουθούν το διαιτολόγιο (31%) και τα προγράμματα ρύθμισης του βάρους (12%).
Πάντως, οι ιατρικές εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά θεωρούνται από πολλούς αναλυτές στις ΗΠΑ ένας τομέας που θα γνωρίζει άνθηση τα επόμενα χρόνια. Υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν ικανοποιητικές λύσεις στα θέματα προστασίας του ιατρικού απορρήτου και πως ότι θα είναι αρκετά εύχρηστες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς.
Πηγή:kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.