, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συμφωνία για ευρωπαϊκό πακέτο 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

Ο «πρώτος στόχος» στον οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας για να μπορέσει να βγει η ευρωζώνη από την κρίση είναι η «προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Iταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μετά το πέρας μιας μίνι-συνόδου στην οποία πήραν μέρος οι τέσσερις ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης στη Ρώμη.
Ο Μόντι εκτίμησε ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, και δεσμευόμαστε γι’ αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε στις αγορές και τους ευρωπαίους πολίτες την προοπτική «της μη αναστρεψιμότητας αυτού του μεγάλου σχεδίου που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής και ονομάζεται ευρώ».
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να διαθέσουν «το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δηλαδή 120 με 130 δισεκατομμύρια ευρώ, στην ανάπτυξη».
Σχετικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Είναι το σωστό μήνυμα να επενδύσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην ανάπτυξη».
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να εκδοθούν τα ευρωομόλογα. «Θεωρώ ότι τα ευρωομόλογα είναι μια επιλογή (…), αλλά όχι σε 10 χρόνια».
«Εφόσον υπάρχει μια ένωση, τα ευρωομόλογα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.
Ο Ολάντ επεσήμανε πάντως ότι προτού τα ευρωπαϊκά κράτη παραδώσουν την κυριαρχία τους σε μια κεντρική αρχή στις Βρυξέλλες χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.
Όσον αφορά το θέμα του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η μίνι-σύνοδος ήταν χρήσιμη για να προετοιμαστούν οι τέσσερις ηγέτες για την ευρωπαϊκή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου και θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να σημειώσει προόδους στη δημιουργία εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και την Ευρώπη», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος. «Θεωρώ ότι η σημερινή μας συνάντηση ήταν χρήσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης.
Από την πλευρά της η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η λύση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να αποκτήσουμε «περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη».
«Πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ένωση. Επιθυμούμε να εργαστούμε για μια μεγαλύτερη πολιτική ένωση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνούν σε αυτό. Δεν χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη», σημείωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.
Mέρκελ: θέλουμε περισσότερη Ευρώπη
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να σταλεί το μήνυμα πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνει το Ευρώ το νόμισμά μας. Θα αγωνιστούμε. Έχουμε επαρκή μέσα για την σταθερότητα και την αλληλεγγύη. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουμε για την απασχόληση. Θα διαθέσουμε το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για ανάπτυξη, με στήριξη των επενδύσεων». «Στηρίζουμε τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Χρειάζεται μια πολιτική συνοχής, ώστε να πούμε: ‘θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα από την κρίση’», πρόσθεσε η Μέρκελ.
Συμμαχία Γαλλίας – Ισπανίας κατά της Γερμανίας επιδιώκει ο Μόντι
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι «οργάνωσε την σημερινή μίνι-διάσκεψη στην Ρώμη για να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στο Βερολίνο, με την βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας», εκτιμούν Ιταλοί αναλυτές.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της διάσκεψης, το Παρίσι και η Μαδρίτη φέρονται διατεθειμένες να στηρίξουν την ιταλική πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να αγοράζονται ομόλογα χωρών που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές.
Μέχρι τώρα, το Βερολίνο κράτησε αρνητική στάση, αλλά ο Μόντι, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, πρόκειται να πει με έμφαση στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι «αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της κυβέρνησής του».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εκφρασθεί θετικά ως προς την επανεξέταση των όρων που έχουν τεθεί στην Αθήνα, κάτι που σχεδιάζουν να επαναλάβουν στη σημερινή συνάντηση.
Σχετικά με το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται, τις κρίσιμες αυτές ώρες, για το μέλλον της Ευρώπης, η εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι «θα ήθελαν να πάρουν μέρος στην σημερινή διάσκεψη – πριν την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών – πολλές άλλες χώρες, αλλά ο Μόντι προτίμησε να μην διευρύνει υπερβολικά τον αριθμό των συμμετεχόντων».
Κυβερνητικές πηγές στη Ρώμη έλεγαν πάντως ότι ο κύριος σημερινός στόχος είναι «ένας όσο πιο ξεκάθαρος οδικός χάρτης γίνεται για την ισχυρότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Ο Μάριο Μόντι προσπαθεί να αποφύγει την αλλαγή των συνθηκών που έχουν τεθεί σε ισχύ, όπως και την επιπλέον ανάμιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Μόντι φέρεται ότι επιθυμεί παράλληλα να φέρει πιο κοντά τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση του τραπεζικού συστήματος. «Χωρίς την σύμπραξη το Παρισιού και του Βερολίνου, η Ευρώπη δεν σώζεται», υποστήριξαν χαρακτηριστικά ιταλικές κυβερνητικές πηγές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.