, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συνάντηση Καράογλου- εξαγωγέων


«Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μόνο όταν αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και δώσουμε έμφαση στην ελληνική παραγωγή και στην εξωστρέφεια» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στο υπουργείο με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Καράογλου εστίασε στην αναγκαιότητα εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη, με σκοπό, όπως είπε, την αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την τόνωση της εξωστρέφειας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στηρίζοντας τον κλάδο των εξαγωγών βοηθούμε έναν υγιή πυλώνα της οικονομίας μας, η οποία προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι λυπηρό στη Μακεδονία και τη Θράκη να διαθέτουμε πλούτο τοπικών προϊόντων, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η σπιρουλίνα Σερρών, το μετάξι Σουφλίου και να μη μπορούμε ως χώρα να τα εξάγουμε συντονισμένα, να τα διαφημίσουμε και κατ’ επέκταση να διοχετεύσουμε και να προβάλουμε τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καράογλου, «με τη μεταφορά των αναγκαίων αρμοδιοτήτων στο ΥΜΑ-Θ, στόχος είναι να στηριχθούν οι επενδύσεις προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα σε στοχευμένες αγορές, δημιουργούμε ένα ισχυρό brand name τόσο για τα ελληνικά προϊόντα όσο και για τη χώρα μας και διασφαλίζουμε την επιβίωση υγιών επιχειρήσεων και, φυσικά, τις θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε., Δημήτρης Λακασάς, παρουσίασε στον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης την πρόταση του Συνδέσμου για την εφαρμογή ενός Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης με θέμα την ενίσχυση της εξωστρέφειας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα για τις εξαγωγικές και όχι μόνο επιχειρήσεις. «Το 2011 οι εξαγωγές αποτέλεσαν το μοναδικό θετικό μακροοικονομικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Το γεγονός αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λακασάς, «αποδεικνύει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, παρά τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα με κυριότερο αυτό της ρευστότητας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.