, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συνεδρίασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μπουτάρη λίγο πριν το… δημοτικό συμβούλιο!

Συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και ενόψει αυτής πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της “Πρωτοβουλίας”.
Κυριάρχησε το θέμα της νέας παραλίας και των εκδηλώσεων σε αυτήν και με αφορμή τη συζήτηση και τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν σχετικά με το διήμερο φεστιβάλ «Σπούτνικ», που διοργάνωσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στον «Κήπο των Εποχών» (6-7/10/17) κατόπιν παραχώρησης του χώρου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε τη Δημοτική Ομάδα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου και οι αρμόδιοι αιρετοί έκαναν τη δουλειά τους με βάση το ισχύον θεσμικό καθεστώς παραχώρησης αδειών.
Όταν διαπιστώθηκε ότι έγινε υπέρβαση των όρων της άδειας με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο, η Δημοτική Αστυνομία παρενέβη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, και έκανε τις αναγκαίες συστάσεις. Το θέμα έληξε εκεί.
Η συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε στα εξής:
Ι. Οι δημόσιοι χώροι υπάρχουν για να τους χρησιμοποιούν και να τους χαίρονται όλοι οι πολίτες, στη βάση όρων και κανόνων χρήσης.
ΙΙ. Οι δημοτικές αρχές, ασκώντας τις εκ του νόμου αρμοδιότητές τους, παραχωρούν τις άδειες χρήσης των δημόσιων χώρων και εποπτεύουν την τήρηση των κανόνων.
ΙΙΙ. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη και κατά το δοκούν χρήση του δημόσιου χώρου αλλά και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και πρακτικές τρίτων αναρμόδιων, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν δικούς τους περιοριστικούς κανόνες στη χρήση ενός δημόσιου αγαθού δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες.
Η ανάδειξη και προάσπιση τέτοιων χώρων είναι αρμοδιότητα της αιρετής αυτοδιοίκησης σε δημιουργική συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Τέλος, ακούστηκαν προτάσεις για ενδεχόμενη περαιτέρω διευκρίνηση και συμπλήρωση των όρων παραχώρησης αδειών χρήσης δημόσιου χώρου και διατυπώθηκαν σκέψεις για την πραγματοποίηση σχετικής διαβούλευσης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.