, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σύλλογος Οροθετικών: Πάνω από 4.000 δείγματα αίματος λιμνάζουν στο Ε.Κ.Α.Ρ. Αθηνών

 
thetiki_foni_logo_0
«Στο Ε.Κ.Α.Ρ. Αθηνών λιμνάζουν ήδη πάνω από 4.000 δείγματα αίματος και προστίθενται καθημερινά στο άθροισμα νέες εκκρεμείς εξετάσεις», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Οροθετικών. Μάλιστα, μεταξύ άλλων ζητούν να υλοποιηθούν οι του υπουργείου Υγείας για απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους θετικούς στον HIV σε τακτικές εξετάσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σε συνέχεια της δημοσίευσης του από 12 Νοεμβρίου 2016 δελτίου τύπου του Υπουργείου Υγείας, καθιστούμε σαφές πως ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των δεσμεύσεων αναφορικά με την αποκατάσταση της πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους.
Ο Σύλλογος μας στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που φέρει στο επίκεντρό της τη διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τα δικαιώματα του ασθενή. Για το λόγο αυτό, επικροτούμε την πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων, εφιστούμε όμως την προσοχή σχετικά με την ανάγκη η διαδικασία αυτή να μην επηρεάσει μεσοπρόθεσμα αρνητικά την πρόσβαση των ασθενών στις εξετάσεις τους.
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει σε συναντήσεις μας με τον κ. Ξανθό και σε επιστολές που αποστείλαμε προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παράλληλα με τη διαδικασία του διαγωνισμού θα πρέπει να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια που να καλύπτουν τις συσσωρευμένες και τρέχουσες ανάγκες των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς της χώρας σε αντιδραστήρια. Σημειώνουμε πως μόνο στο Ε.Κ.Α.Ρ. Αθηνών λιμνάζουν ήδη πάνω από 4.000 δείγματα αίματος και προστίθενται καθημερινά στο άθροισμα νέες εκκρεμείς εξετάσεις.
Η περαιτέρω κωλυσιεργία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας θα μας αναγκάσει πλέον να αναζητήσουμε την προάσπιση του δικαιώματός μας στην υγεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε ήδη στην πρόταση μελών του και σε περίπτωση που χρειαστεί, προτίθεται να καλύψει τα δικαστικά έξοδα και να παρέχει νομική συμπαράσταση σε κάθε οροθετικό πολίτη που θα θελήσει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Απαιτούμε το πρόβλημα να επιλυθεί άμεσα και οριστικά βάσει των δεσμεύσεων και του χρονοδιαγράμματος του Υπουργείου και παραμένουμε σε εγρήγορση μέχρι την υλοποίηση των εξαγγελιών που θα επιτρέψουν και πάλι την πρόσβασή μας στις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία και την ίδια μας τη ζωή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.