, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τέσσερις φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το site της… κρίσης!

Έχοντας ως φιλοδοξία να καταστήσουν την οικονομική επιστήμη και την ορολογία της πιο οικεία για τους καθημερινούς ανθρώπους και με μότο τη φράση «τα Οικονομικά είναι απλά», μια ομάδα τεσσάρων φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δημιούργησε ιστοσελίδα με τίτλο «Οικονομικά της Καθημερινότητας», η οποία άρχισε τη λειτουργία της τον περασμένο Απρίλιο.
Η διαφορά της σε σχέση με άλλες προϋπάρχουσες προσπάθειες έγκειται, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, στο ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά μόνο σε όσα ο μέσος πολίτης χρειάζεται να γνωρίζει, δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον γνώσης και καταρρίπτει το μύθο πως «τα Οικονομικά είναι δύσκολα».
Στα «Οικονομικά της Καθημερινότητας», πέρα από την επεξήγηση οικονομικών όρων με απλά λόγια, υπάρχουν διαθέσιμες και πολλές άλλες πληροφορίες σχετικά με τον κάθε όρο και ένα σύνολο συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με αυτόν. Ο αναγνώστης έχει επίσης τη δυνατότητα να υποβάλει και νέες ερωτήσεις, να αντλήσει ιδέες για βιβλία, άρθρα, ταινίες και ντοκιμαντέρ οικονομικού περιεχομένου και τέλος, μπορεί να διερευνήσει το επίπεδο των γνώσεών του πάνω στα Οικονομικά, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης για αυτό το σκοπό ενότητας με τίτλο «Δοκιμή Γνώσεων».
Η ομάδα των τεσσάρων δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2015 και αποτελείται από φοιτητές ή αποφοίτους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της είναι:
1) Χρήστος Πολίτης. Φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που ολοκληρώνει τις σπουδές του και ορκίζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. Κατάγεται από την Καλαμάτα και από το Σεπτέμβριο θα συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
2) Αμαλία Καραχάλιου. Απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με ημερομηνία αποφοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2016. Κατάγεται από τον Βόλο και σήμερα πραγματοποιεί ήδη μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με το Μάνατζμεντ, στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελβετία.
3) Δωρόθεος Νικολαΐδης. Απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με ημερομηνία αποφοίτησης το Δεκέμβριο του 2014. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με τα Χρηματοοικονομικά, στο London School of Economics στην Αγγλία.
4) Σταύρος Ροδίφτσης. Επί πτυχίω φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Κατάγεται από την Έδεσσα και σήμερα πραγματοποιεί παράλληλα πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ.
Όμως πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία; Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι, αναφέροντας τα εξής: «Με τη δημιουργία της ομάδας μας το 2015 αρχίσαμε να παρακολουθούμε συστηματικά τη ροή των ειδήσεων στη χώρα καταγράφοντας τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους οικονομικούς όρους από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Στη συνέχεια διαμορφώσαμε μια μεθοδολογία επεξήγησης οικονομικών με απλά λόγια και βάση αυτής ξεκινήσαμε να γράφουμε. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτό της χρηματοδότησης της κατασκευής της ιστοσελίδας και των λοιπών εξόδων δημιουργίας της, το οποίο όμως ξεπεράσθηκε με τη διάκριση του επιχειρηματικού μας σχεδίου στο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας “Social Impact Award Greece 2016” και τη χρηματοδότηση που αυτή συνεπαγόταν. Τελικά, μέσα στον Απρίλιο η ιστοσελίδα άρχισε να λειτουργεί και να είναι προσβάσιμη στο κοινό, ενώ για το μέλλον επιθυμία μας είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το υλικό που περιλαμβάνει, με νέους οικονομικούς όρους και πολλά άλλα σχετικά με τα Οικονομικά ζητήματα τα οποία ο μέσος πολίτης είναι χρήσιμο να γνωρίζει».
Σημαντικό χαρακτηρίζουν οι ίδιοι το ρόλο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την πρωτοβουλία τους: «Τα “Οικονομικά της Καθημερινότητας” είναι μία έμπνευση που γεννήθηκε και υλοποιήθηκε μέσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η πρώτη καταγραφή και παρουσίαση της ιδέας έγινε στο μάθημα του κ. Συμεών Παπαδόπουλου με τίτλο “Χρηματοοικονομική Διάσταση Επιχειρηματικότητας” ενώ όλα τα μέλη της ομάδας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είτε είναι είτε υπήρξαν φοιτητές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου. Υψίστης σημασίας υπήρξε επίσης και η μεγάλη και πολύ καλή βιβλιοθήκη που διαθέτει το Πανεπιστήμιο, από την οποία η ομάδα χρησιμοποίησε για το συγγραφικό της έργο πλήθος πολύτιμων βιβλιογραφικών πηγών».
Την ιστοσελίδα «Οικονομικά της Καθημερινότητας» μπορούν να επισκεφθούν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dailyeconomics.gr/

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.