, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα αναλώσιμα από την… τσέπη τους θα πληρώνουν οι διαβητικοί! Τι λέει στην KARFITSA ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Της Έλενας Καραβασίλη 
Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, από την 1η Ιανουαρίου 2017! Οι ασφαλισμένοι  θα πρέπει να αγοράζουν τοις μετρητοίς από  τα φαρμακεία, τα αναλώσιμα  υλικά σακχαρώδους διαβήτη, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης του ΕΟΠΥΥ να μην χορηγούνται από παρόχους που δεν διαθέτουν βεβαίωση πιστοποίησης. Μάλιστα, κανένα παραπεμπτικό που θα εκτελεσθεί, δεν θα αποζημιωθεί λόγω του δεσμευτικού όρου του ΕΟΠΥΥ για την χορήγηση  των υλικών αυτών  μόνον από πιστοποιημένους παρόχους!
Όπως δήλωσε στο Karfitsa.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδωσιάδης: «ξαφνικά θυμήθηκαν μία υπουργική απόφαση του 2004, την οποία ζητούν να εφαρμόσουμε. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, θα πρέπει τα φαρμακεία να πιστοποιηθούν με ISO που απαιτεί ειδικές συνθήκες, θαλάμους ψύξης, μία εγγυητική επιστολή τραπέζης με 15.000 ευρώ και διάφορα άλλα. Πρόκειται για μια διαδικασία για την οποία απαιτείται ένα τεράστιο κόστος και δεν βγαίνει και χρονικά φυσικά», εξηγεί.
Ο κ. Θεοδωσιάδης περιγράφει μάλιστα πως: «στο υπουργείο υπάρχουν μόλις έντεκα τέτοιοι υπάλληλοι που πρέπει να πιστοποιήσουν συνολικά 11.000 φαρμακεία! Εμείς δεν είμαστε οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων, κάνουμε απλώς τη διακίνηση αναλώσιμων που έτσι κι αλλιώς έχουν ISO από τους κατασκευαστές». Ο ίδιος σημειώνει πως το φαρμακείο είναι μία μικρομονάδα που δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες απαιτήσεις. «Εκτιμώ πως υπάρχουν συμφέροντα από τις εταιρίες που αναλαμβάνουν πιστοποιήσεις ISO όπως και μία διαδικασία αποκλεισμού όλων των μικρομεσαίων φαρμακοποιών, έτσι ώστε να επικρατήσουν μόνο κάποιοι μεγάλοι στους οποίους και θα μοιράζεται η “πίτα”», λέει. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξηγεί πως δε μπορεί ένας φαρμακοποιός να δώσει 15.000 ευρώ για αυτό τον σκοπό. «Άλλος δημιούργησε το πρόβλημα, αυτός λοιπόν πρέπει και να το λύσει. Δηλαδή, από το 2004 μέχρι και σήμερα, 12 ολόκληρα χρόνια παρανομούσαμε; Τι είναι αυτό που άλλαξε ξαφνικά και σε τι θα εξυπηρετήσει αυτό τον καταναλωτή που θα επιβαρυνθεί οικονομικά ακόμη περισσότερο», καταλήγει ο κ. Θεοδωσιάδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη, Χρίστος Δαραμίλας αναφέρει πως έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και διατίθεται να λύσει το πρόβλημα. «Την Τρίτη θα γνωρίζουμε περισσότερα, όμως μετά την αρχική επικοινωνία, υπάρχει θετική ανταπόκριση ώστε να βρεθεί μία λύση». Ο ίδιος σημειώνει πως οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη. «Ένα κουτί ταινιών που περιέχει 50 τεμάχια στοιχίζει 25 ευρώ και αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. Ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1, αγοράζει τέσσερα τέτοια κουτιά το μήνα. Με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνει φαρμακευτικά αγωγή, χρειάζεται δύο πακέτα ταινιών το μήνα και κάποιος που λαμβάνει αποκλειστικά και μόνο δισκία, θέλει ένα κουτί το δίμηνο. Αν δε βρεθεί λοιπόν μία λύση, μιλάμε για ένα αρκετά σημαντικό κόστος», υπογραμμίζει. Ο κ. Δαραμίλας υποστηρίζει πως: «το πρόβλημα δημιουργείται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που κοιτάει το δικό του τρόπο αντιμετώπισης στο πρόβλημα που μπορεί να του έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ». Και συμπληρώνει: «καταλαβαίνουμε ότι το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο για έναν φαρμακοποιό, όμως αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τους ασθενείς με σκοπό να αλλάξουν την απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Τον ασθενή δεν τον προβληματίζει αν το φαρμακείο θα είναι πιστοποιημένο, μας ενδιαφέρει όμως να είναι πιστοποιημένα τα υλικά που χρησιμοποιούμε».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.