, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα δικαιώματα όσων ταξιδεύουν με λεωφορείο

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε με λεωφορείο:
Καθυστέρηση
Εάν το δρομολόγιο σας (για απόσταση πάνω από 250 χλμ) ακυρωθεί ή καθυστερήσει να αναχωρήσει πάνω από 2 ώρες, δικαιούστε:

  • επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου και μεταφορά σας στο αρχικό σημείο αναχώρησης ή
  • μεταφορά στον τελικό σας προορισμό το ταχύτερο δυνατό και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση
  • Εάν η εταιρεία δεν κάνει κάτι από τις παραπάνω δυο επιλογές, τότε δικαιούστε ως αποζημίωση το 50% της τιμής του εισιτηρίου, επιπρόσθετα με την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σας.

Διαμονή και Διατροφή
Εάν η κανονική διάρκεια του ταξιδιού σας είναι πάνω από 3 ώρες και η αναχώρησή του λεωφορείου καθυστερήσει πάνω από 90 λεπτά ή ακυρωθεί, τότε δικαιούστε δωρεάν διατροφή και διαμονή σε περίπτωση που χρειάζεται να διανυκτερεύσετε, σύμφωνα με το ΕΚΠΟΙΖΩ.
Εάν η καθυστέρηση/ακύρωση οφείλεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η εταιρεία δεν καλύπτει τη διαμονή.
Τα παραπάνω δικαιώματα δεν ισχύουν για τα ανοικτά εισιτήρια.
Κατοικίδια
Μπορείτε να μεταφέρετε δωρεάν στην καμπίνα επιβατών μόνο μικρόσωμα ζώα μέχρι 10 κιλά, όπου θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε ειδικό καλάθι μεταφοράς (μέγιστες διαστάσεις 50x40x35). Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το διαβατήριο ή το βιβλιάριο υγείας του κατοικίδιου, το οποίο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο τα τελευταία δύο έτη.
Ακύρωση εισιτηρίου
Σε περίπτωση ακύρωσης κράτησης θέσης σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής σας επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον η ακύρωση πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 8 ώρες προ της αναχώρησης ή το 50% της τιμής του εισιτηρίου εφόσον η ακύρωση πραγματοποιηθεί σε χρόνο μικρότερο των 8 ωρών προ της αναχώρησης.
Απώλεια αποσκευών
Σε περίπτωση απώλειας αποσκευών δικαιούστε:

  • ελάχιστη αποζημίωση 30,00 ευρω
  • ελάχιστη αποζημίωση 15,00 ευρώ για ασυνόδευτες αποσκευές

Αν θεωρείτε ότι τα δικαιώματά σας δεν έγιναν σεβαστά μπορείτε να υποβάλετε εγγράφως την καταγγελία σας μεσα σε τρεις μήνες  από την ημερομηνία εκτέλεσης της παράβασης, στα κατά τόπους ΚΤΕΛ. Ειναι υποχρεωμενη η εταιρεία να σας απαντήσει έγγραφα εντός ενός μηνός.
Για πληροφορίες & καταγγελίες
ΕΚΠΟΙΖΩ www.ekpizo.gr
Αθήνα Τ: 2103304444, E-mail:  [email protected]      
Πάτρα T: 2610222626, E-mail: [email protected]  
Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Τ: 1520, E-mail: [email protected]     
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.