, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα… must του εικαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Καράπα
Αγιορείτικη Εστία (Εγνατία 109, τηλ. 231 0263308)
Έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.»
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 90 χρόνων της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Α.Π.Θ. και συνδιοργανώνεται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορείτικη Εστία. Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες των Jean Pascal Sebah (1872-1947) και Polycarpe Joaillier (1848-1904), οι οποίοι δημιούργησαν το φωτογραφικό εργαστήριο Sebah & Joaillier και ασχολήθηκαν κυρίως με τη φωτογράφιση της Κωνσταντινούπολης και της Αιγύπτου. Σκοπός της δουλειάς τους, ήταν η παραγωγή εντυπωσιακών φωτογραφικών λευκωμάτων, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος. Ωστόσο, σε κάποιες από τις φωτογραφίες, εμφανίζονται δείγματα της πρόθεσης των φωτογράφων για τη δημιουργία, όχι μόνο ντοκουμέντων, αλλά και έργων τέχνης.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 10 Ιουνίου
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 09:00-16:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 09:00-14:00
 
Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 231 0278587)
«Ωδές Αιγαίου, τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων» της χαράκτριας Μαίρης Σχοινά
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου, σημειώνει: «Αυτό που σε μένα προκαλεί ένα ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον είναι η πρόταση της Σχοινά να μας φέρει σε επαφή με το αρχαιολογικό “εύρημα”, εμβαπτίζοντας και εγκλωβίζοντάς το στο μπλε θαλάσσιο ρευστό. Σα να γίνεται, δηλαδή, η φωτογραφημένη θάλασσα, το φίλτρο που αναδεικνύει, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει, την αρχαιολογική περιπέτεια της διαχρονικής ελληνικής μνήμης, ως τέχνης και τεχνολογίας».
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 4 Ιουνίου
 
ARTE έτσι κι αλλιώς (Παύλου Μελά 20, πεζόδρομος Ευόσμου, τηλ. 698 1200225)
«Τοπία στη Δορκάδα» της Πηνελόπης Αλεξιάδου
Η Πηνελόπη Αλεξιάδου, μικρό παιδί ακόμα, αποφάσισε πως το χρώμα θα μπει στη ζωή της και θα μείνει. Έδωσε από την πρώτη στιγμή την προσοχή που της άξιζε στη μαθητεία, έστω και εξ αποστάσεως, διά αλληλογραφίας. Και χρόνια μετά, αφού δημιούργησε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στα πινέλα της να βουτηχτούν στα λάδια και στις τέμπερες, έκρινε πως ήρθε η ώρα. Η Αλεξιάδου δε ζωγραφίζει ό, τι βλέπει. Δεν είναι η ζωγράφος που το έργο της θα απεικονίσει ως τεκμήριο την πραγματικότητα. Τα «τοπία στη Δορκάδα» είναι ο τρόπος που η καλλιτέχνις εισπνέει τη φύση που την περιβάλλει. Αυτή η ζωογόνος εισπνοή είναι η ζωγραφική της.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 30 Μαΐου
 
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γεωργίου Βαφόπουλου 3, τηλ. 2310 424132)
«Εγχάρακτες Αντανακλάσεις»
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνει με τον Τομέα Χαρακτικής της Ακαδημίας Τεχνών του Πανεπιστημίου του Novi Sad της Σερβίας, έκθεση, με έργα καθηγητών και φοιτητών, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων του Novi Sad και του Α.Π.Θ.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 9 Ιουνίου
Αίθουσες Εκθέσεων 5ου ορόφου
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο: 09:00-14:00, Κυριακή: KΛΕΙΣΤΑ
 
Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ 33)
«Τα αγωνιώδη κλώστινα πορτραίτα» της Γιώτας Ανδριάκαινα
Τεντώνεται και δοκιμάζεται. Δημιουργεί καθώς μεταμορφώνεται. Επινοεί ενώ εξυφαίνει. Ράβει, συνδέει και καρικώνει. Φθείρεται, ξηλώνεται εύκολα, ενίοτε σπάει. Τρυπώνει και έτσι επιδιορθώνει. Κάποιες φορές, διασώζει και για αυτό διασώζεται.
Με αυτές τις συμβολικές και εκφραστικές ιδιότητες της κλωστής συνομιλεί η Γιώτα Ανδριάκαινα σε όλα της τα έργα. Πρόκειται για μια μεγάλη σειρά από κλώστινες κατασκευές με θέμα τις δημιουργικές δυνατότητες της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Γιώτα Ανδριάκαινα πιάνει το νήμα της αφήγησης και μας παρουσιάζει τις προσωπογραφίες τριών γυναικών από διαφορετικές γενιές -Αν η ζωή τους ήταν από κλωστή, θα ήταν τεντωμένη.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 15 Μαΐου
 
Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 231 085 7978)
«58 + 26»
Παρουσιάζεται μία σειρά έργων σύγχρονης, αισθητικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας, πάνω σε καμβά ή χαρτί (σχέδια, μελάνια, ελαφριές και βαριές χρωματικές ύλες), χαράξεις σε μήτρες και εκτυπώσεις, μονότυπα, έργα με συνδυαστικά τεχνοτροπικά συστήματα, κατασκευές – εγκαταστάσεις.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 25 Μαΐου
 
2 Concept Store (Ιουστινιανού 6, τηλ. 2310 265999)
«ΠΡΟΣΩΠΑ»  ατομική έκθεση της Δόμνας Δέλλιου
Η έκθεση περιλαμβάνει μικρά και μεγάλα ζωγραφικά έργα, που ξεδιπλώνονται σε δύο ξεχωριστές ενότητες, πρόσωπα και πόλη. Παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, η νέα ενότητα έργων της καλλιτέχνιδος, τα οποία δημιούργησε την τελευταία διετία, με μελάνι και ξυλομπογιές ακουαρέλας πάνω σε ξύλο.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 3 Ιουνίου
 
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca) (Βας.Όλγας 180 & Θεμ.Σοφούλη, τηλ. 2310 427555, 2313 318538)
«Ιστορίες Από Χαρτόνι – Αισώπειοι Μύθοι» του Μανώλη Χάρου
Η γραφή του Μανώλη Χάρου αναδύεται με ευαίσθητες και συμβολικές νύξεις, ως σελίδες ενός αυστηρά προσωπικού, ιδιότυπου ημερολογίου. Ένας κόσμος ονειρικός, υπαινικτικός και καθηλωτικός αποκαλύπτεται στα έργα του, που αναπτύσσονται με ρυθμό και συγκίνηση, αντανακλούν έναν εσωτερικό τρόπο βίωσης των καταστάσεων, δίνουν την εντύπωση ότι πηγάζουν από το υποσυνείδητο, απεικάζουν τη ζωτική του σχέση με τον κόσμο, μεταπλάθουν τα ερεθίσματα και τις μνήμες σε πλαστικά επεισόδια που, αν και αποδομούν και αφίστανται της οπτικής πραγματικότητας, συγχρόνως την εμπεριέχουν και τη μετασχηματίζουν. Πρόκειται για έργα ιδιαίτερης αισθητικής προσέγγισης και πραγμάτωσης. Η λάμψη, ο πλούτος και η αισθαντικότητα των χρωματικών τόνων, το ποπ στοιχείο, η σχεδιαστική αρτιότητα και ο χειροτεχνικός χαρακτήρας, η ποιητικότητα και η ζωντάνια της αφήγησης –βασικά στοιχεία της τέχνης του Μανώλη Χάρου– εντείνουν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που αποπνέουν.
Εγκαίνια Έκθεσης: 15 Μαΐου, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: από 16 Μαΐου έως 15 Ιουλίου
 
Govedarou ART Gallery (Γ. Παπανδρέου 5, τηλ. 2314 015613)
Ομαδική Έκθεση Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, μικρών διαστάσεων, από συνολικά 21 συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Η συγκεκριμένων διαστάσεων έκθεση, θα δώσει την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν από κοντά το έργο των καλλιτεχνών της Βόρειας Ελλάδας. Τα έργα σε ακρυλικά, λάδια, ακουαρέλες, μικτές τεχνικές, γλυπτά είναι δουλεμένα με το ύφος και την τεχνική που χαρακτηρίζει τον κάθε καλλιτέχνη.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 – 14:00
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 18:00 – 21:00
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 3 Ιουνίου
 
Γκαλερί Ειρμός (Λεωφόρος Νίκης 17, τηλ. 2310 222863)
«Ιπποφαές_το άλογο του Velázquez_hommage στη ζωγραφική»
Στην πρόσφατη αυτή ενότητα έργων, που παρουσιάζεται στην έκθεση, η καλλιτέχνης και ομότιμη καθηγήτρια της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Τέτα Μακρή, στοχάζεται πάνω στο μνημειακό και την μουσειακότητα, σχολιάζει τον τρόπο παρουσίασης και πρόσληψης του έργου τέχνης και εμπλέκει τους θεατές σε ένα παιχνίδι μεγεθών και αναλογιών. Ο λόγος συνυπάρχει οργανικά μαζί με την εικόνα και τα καιρικά φαινόμενα έχουν μια δική τους γλώσσα, αναγνώσιμη. Μια σειρά τοπίων-εικόνων, από τα παράθυρα μιας αμαξοστοιχίας, με προορισμό τη μνήμη. 27 έργα που αναπνέουν παράλληλα, συμπτύσσονται και αναπτύσσονται κατά το δοκούν. Ένα αφιέρωμα στη ζωγραφική.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 27 Μαΐου
 
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Νικ. Γερμανού 1, 6ος όροφος, τηλ. 2310 271195)
«Αποτυπώματα – Χρώματα – Συναισθήματα»
Στην έκθεση συμμετέχουν 45 εικαστικοί εκπαιδευτικοί και 80 σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και ορισμένες πόλεις της Β. Ελλάδας.
Τα έργα των μαθητών είναι σχέδιο ή ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ ή Α4 με ελεύθερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ).
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 15 Μαΐου
 
ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7, τηλ. 231 0282121)
«Ταξιδεύοντας στο Άπειρο» της Τάssαs Μπιτσάνη-Πέτρου
Έκθεση Ζωγραφικής της Τάssαs Μπιτσάνη-Πέτρου, με 35 έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων σε λάδι και ακρυλικό, εμπνευσμένα από ονειρικά ταξίδια στο Άπειρο (ad infinitum), σε Νεφελώματα, Γαλαξίες και αστρικά φαινόμενα, δοσμένα με καλλιτεχνική ελευθερία και προσπάθεια απόδοσης της ομορφιάς του άπειρου και της ονειρικότητας του σύμπαντος, «σε κάποιαν ίσως εκδρομή του απείρου στο επ’ άπειρον».  (Κική Δημουλά, Απροσδοκίες)
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 20 Μαΐου
 
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου, τηλ. 231 027 4167)
«Σκοτεινή επταετία 1967-1974. Η δικτατορία των συνταγματαρχών»
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, στην Αθήνα και περιηγήθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τα τεκμήρια της έκθεσης: φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές. Για τις ανάγκες της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, εμπλουτίστηκε με τη δημιουργία μιας νέας θεματικής ενότητας, η οποία θα αφορά αποκλειστικά στη Σκοτεινή Επταετία στη Θεσσαλονίκη.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 30 Ιουνίου
 
Γκαλερί Kapopoulos Fine Arts (Μορκεντάου 6, τηλ. 2310278144)
Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Κούτρικα
Ο Γιάννης Κούτρικας με βαθιά εκφραστικότητα και αισθησιασμό, παρουσιάζει έργα ολοκληρωτικά αφιερωμένα στη γυναίκα, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης του αντίθετου φύλου. Με μεταφυσική ματιά που διατηρεί το μυστήριο και την ερωτική ατμόσφαιρα, μέσα από τους επιδέξιους φωτισμούς και φωτοσκιάσεις, που προσδίδει ο ζωγράφος. Ημίφως, λυρισμός, ποιητική διάσταση. Μοναδικές μυθολογίες της καθημερινότητας με ηρωίδες που προέρχονται, είτε από τις προσωπικές μνήμες του καλλιτέχνη, είτε από το τοπίο του φανταστικού. Έργα που μεταφέρουν συναισθήματα και ξυπνούν τις αισθήσεις μας.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 27 Μαΐου
 
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Αποθήκη Β1 (Λιμάνι, τηλ. 231 0593270)
8η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας
95 φοιτητές- εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες, από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταβαίνουν από τον προστατευμένο σχετικά χώρο της εκπαίδευσης, στην έκθεση, στον δημόσιο χώρο και την κριτική υποδοχή. Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, μικρογλυπτικής, μικτής τεχνικής, βίντεο και εγκαταστάσεις αποτυπώνουν τις σύγχρονες ανησυχίες τους.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 22 Ιουλίου
 
Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, τηλ. 2310 240416)
«Allowing Unpleasant States» του Δημήτρη Αμελαδιώτη
«Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης ασκεί μια ιδιοσυγκρασιακή καλλιτεχνική πρακτική, δομώντας τη σχολαστική του διαδικασία μεταξύ λογικής και ευαισθησίας, κάνοντας αισθητή τη χειρωνακτική διεργασία, αλλά και την προσωπική, ψυχική δαπάνη, όπως συμβαίνει στην πρωία της σκέψης και την αφύπνιση των αισθημάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ειρωνικές και μελαγχολικές του ανα-κατα-σκευές λειτουργούν ως totems de banalités, mini όπερες, ακόμη και ως «μνημεία» της μικρής ιστορίας», σχολιάζει η κ. Θάλεια Στεφανίδου
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 27 Μαΐου
 
Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, τηλ. 2310 288036)
«Το Κοράκι του Εντγκαρ Άλλαν Πόε» του Τάσου Μαντζαβίνου
Ο Τάσος Μαντζαβίνος εικονογραφεί δύο μεγάλα ποιήματα του σκοτεινού ρομαντισμού: «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε» του Στεφάν Μαλλαρμέ. Μέσα από χαρακτικά σχέδια και χρωματιστά μελάνια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Αμερικανού ποιητή. Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη εικονογραφημένη έκδοση του ΜΙΕΤ, βασισμένη στο παλαιότερο συλλεκτικό έργο των εκδόσεων Μίμνερμος. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης, Γιώργης Μυλωνάς.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 3 Ιουνίου
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 10:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00, Σάββατο 10:00-16:00
 
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25, τηλ. 231 058 9185)
«Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί-100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση»
Στη διάρκεια των 100 χρόνων, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, που συμπληρώνονται φέτος, τα σύμβολα, οι εικόνες, τα μηνύματα και τα συνθήματα, το πνεύμα, η ορμή, ο δυναμισμός και οι διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα, που συγκλόνισαν τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα, παραμένουν επίκαιρα και αποτυπώνονται στη δημιουργία πολλών σύγχρονων εικαστικών. 31 εικαστικοί δίνουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή, τον δυναμισμό και τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που “συγκλόνισαν” τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Πέρα από τον όποιο επετειακό χαρακτήρα, η έκθεση επικεντρώνεται σ’ ένα ξεχωριστό προβληματισμό, με τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης να βρίσκονται στον πυρήνα της και με άμεση γειτνίαση και διάλογο με έργα της συλλογής Κωστάκη, καθώς και με αρχειακό υλικό, περιοδικά, αφίσες και φωτογραφίες από το αρχείο Κωστάκη και ιδιωτικές συλλογές.
Την έκθεση πλαισιώνουν, επίσης, αντικείμενα (αφίσες, προτομές, φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες σοσιαλιστικού ρεαλισμού κ.ά.) της συλλογής του Βασίλη Κωνσταντίνου.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 22 Ιουλίου
 
Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, τηλ. 2310 269187)
«Παράλληλη ανυπαρξία» της Καληάνθης Βογδοπούλου
«Μια διαφορετική οπτική, μια διαφορετική προσέγγιση. Πως θα έμοιαζε ένας παράλληλος κόσμος, μια παράλληλη πραγματικότητα όταν η σκέψη μπορεί να διατυπώσει μόνο κάτι γνώριμο; Μία στιγμή θα μπορούσε να είναι ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και μία υποτιθέμενη αιωνιότητα σε μια θεωρία, μα πάντα νεκρή. Δίχως χρόνο δίχως υπόσταση, στηριζόμενη στο κενό. Εκεί που όλα είναι γαλήνια, ακίνητα, να αμφιταλαντεύονται σε υπαρκτά και ανύπαρκτα, τοποθετημένα στο δικό τους, μη επαληθευμένο χωροχρόνο της δικής τους υπόστασης. Μνήμες που έχουν παγώσει, αδύναμες, ανολοκλήρωτες μα ολογραμματικές, να επιπλέουν σε μια προσωπική νοσταλγικότητα, που ίσως ξεθωριάσει, που ίσως να έχει πεθάνει πριν καν γεννηθεί», επισημαίνει σε δήλωση, που συνοδεύει την σειρά, η κ. Βογδοπούλου.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 10 Ιουνίου
 
Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Καμίνη στον χώρο Myrό Κόγχη
Ο Γιάννης Καμίνης δημιουργεί τα έργα του, ενώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο συνείδησης. Εστιάζει στις ιδέες, στα σημεία, στις έννοιες, στα πρόσωπα, στις αισθήσεις και στις δονήσεις. Επιλέγει τα χρώματα και δημιουργεί τα έργα, όπως ο ίδιος λέει, ως ο εκφραστής «αυτού που δεν μπορεί να ειπωθεί, αλλά είναι υπαρκτό για όλους». Οι παραστάσεις στους πίνακές του, αναπτύσσουν εικόνες μέσα από το συλλογικό ασυνείδητο, τα αρχέτυπα και τα σύμβολα, που έχουν νόημα για τον κάθε άνθρωπο.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 10 Ιουνίου
 
«Αναγκαίες Συνθήκες» του Ορέστη Διαμάντη
«Η νέα ολοκληρωμένη έκθεση σειράς έργων του νεαρού ζωγράφου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς το εννοιολογικό περιεχόμενο, όσο και ως προς την εξέλιξη των γραφών του», επισημαίνει στο κείμενο Επιμέλειας της σειράς ο κ. Πάρης Καπράλος, διευθυντής του τμήματος Τέχνης του Myro Antiques House.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 10 Ιουνίου
 
«Απωλεσθείσες Ευτυχίες» της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου
«Στιγμές, λεπτά, αιωνιότητες, τοποθετημένες ανάρμοστα στα βάθη της λήθης, αναμνήσεις στο κενό που ακροβατούν ανάμεσα σε ένα μικρό θάνατο και στον αφανισμό τους. Με το χρόνο να σιγοντάρει, και την ζυγαριά της μνήμης να γέρνει αργά, πάντα εις βάρος της πραγματικότητας, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε στο μηδέν. Άνθρωποι ζουν για να θυμούνται, με πλήρη συνείδηση χτίζουν φρούρια αδειανά, παγωμένα, νεκρά στο χρόνο, για να φυλάξουν το μικρό τους θησαυρό, σχεδόν μαζοχιστικά. Μονάχα για να ξανά ζωντανέψουν στο χρόνο μια μικρή πολύτιμη στιγμή, που αν και έχει από καιρό ξεθωριάσει, χρωματίζεται ξανά για να εκτελέσει τον σκοπό της, για άλλη μια ατέρμονη φορά», επισημαίνει σε δήλωση, που συνοδεύει την σειρά, η κ. Μαυροδόγλου.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 10 Ιουνίου
 
Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Φουαγιέ (Βασ. Γεωργίου 1)
22η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας
Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για το 2017, το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 22η συνεχόμενη χρονιά ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας. Σ’ αυτή την έκθεση έχουν πάρει μέρος τα Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης (ιδιωτικά και δημόσια) που έχουν στο πρόγραμμά τους σαν κανονικό μάθημα ή σαν επιλογή, το μάθημα της φωτογραφίας, καθώς και μεμονωμένοι μαθητές που ασχολούνται με τη φωτογραφία.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 21 Μαΐου
 
ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλ. 231 048 300)
Έκθεση «Τιθασεύοντας το φώς»
Η Έκθεση περιλαμβάνει:
α) Την ιστορία της φωτογραφίας με κείμενα, εικόνες και χαρακτηριστικά εκθέματα από την camera obscura, μέχρι την ψηφιακή φωτογραφία.
β) Την τεχνολογία της φωτογραφίας με κείμενα, φωτογραφίες, διαγράμματα και εκθέματα.
γ) Είδη της φωτογραφίας. Σε μια μεγάλη οθόνη προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό το οποίο περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών, διαφόρων κατηγοριών, όπως ειδησεογραφικές, τοπίου, καλλιτεχνικές, προσωπικές, επιστημονικές κ.ά.
δ) Συλλογή Μελετίου. Ο κορμός της συλλογής θα παρουσιασθεί όπως είχε οργανωθεί στο εκθετήριο του Τεχνικού Μουσείου, στη Σίνδο και θα εμπλουτισθεί με οπτικοακουστικό υλικό του συλλέκτη / δωρητή.
ε) Διαδραστικά εκθέματα. Εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η εμπειρία των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να προσεγγίσουν καλύτερα οπτικά φαινόμενα ή τεχνολογίες της φωτογραφίας.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 30 Ιουνίου
Ωράριο Λειτουργίας: καθημερινά Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00, Σάββατο 12:00 – 18:00 και Κυριακή 11:00 –  18:00. Επισκέψεις σχολικών ομάδων Τρίτη – Παρασκευή 09:00 – 14:00 τηλ. 2310 383000, εσωτ. 104
 
Penelope Dallis Gallerie (Μιαούλη 53,Τριανδρία, τηλ. 2310 349988, 2310 222236, 6979339711)
«Unio mentalis» της Πηνελόπης Δάλλη
Η Πηνελόπη Δάλλη, σε ένα νέο χώρο, που αφορά στο σύγχρονο κόσμημα και τις τέχνες, εκθέτει ζωγραφικά έργα και κοσμήματα της τελευταίας τριετίας.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 26 Μαΐου
 
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 108, τηλ. 231 029 5170)
«Νέα Ερείπια» του Αβραάμ Παυλίδη
«Το έργο του στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες: ο πρώτος είναι το ντοκουμέντο, που παρέμεινε ισχυρό θεμέλιο της φωτογραφίας, παρά την θεωρητική κριτική που δέχτηκε. Ο δεύτερος, είναι η θητεία στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και η χαμηλόφωνη μαθητεία στη ζωγραφική, μέσα από τη γνωριμία με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον θαυμασμό, από νεαρή ηλικία, για το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου. Οι δυο τους σφράγισαν το έργο του, επιτρέποντάς του να συναιρεί το δημώδες με το μοντέρνο, το φωτογραφικό με το ζωγραφικό. Ο Παυλίδης γίνεται παρατηρητής των ερειπίων που γεννά ο οξύς ανταγωνισμός, η αυξανόμενη ταχύτητα, η υπόκωφη βία της προόδου, ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα με το διαρκές κίνητρο να αντικρίσει μια εικόνα που δεν έχει ξαναδεί, μέσα από μια ιδιαίτερη παραδοξότητα: ότι εκτιμά τις αρετές της παράδοσης, ενώ συγχρόνως αναζητά διαρκώς νέες εικόνες στις στάχτες της, μέσα σε νέα ερείπια. Ίσως η αινιγματική αυτή αντίφαση να συνιστά το δακτυλικό αποτύπωμα μιας ολόκληρης εποχής. Και ο Παυλίδης μοιάζει να έλκεται ακαταμάχητα από τις αινιγματικές αντιφάσεις και τα επιμελώς κρυμμένα μυστικά», αναφέρει ο κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 2 Ιουλίου
 
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο (Κομνηνών 24, τηλ. 2310271003)
Ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Σαμολαδά
Ενστικτώδης αποτύπωση ανθρώπινων μορφών που κινούνται ατέρμονα, στον απόηχο των βιωμάτων τους, ανάμεσα στη μοναχικότητα και την ασφυκτική ενσωμάτωση. Παρουσίες, ως τυχαία ενσταντανέ, που αποκόπτονται από τη συνέχεια της ροής συναισθημάτων και εμπειρίας. Όταν οι μορφές λειτουργούν όχι σαν δράστες, αλλά σαν θεατές του ζωτικού τους χώρου. Εικόνες σε εξελισσόμενο σκηνικό, που προσπερνάμε, που έχουν διαφύγει της προσοχής μας, ξαναανακαλύπτονται, απομονώνονται και επαναπροσδιορίζονται. Ένα ταξίδι εκ των έσω, σε στιγμές κατάδυσης, αφηρημένης ενδοσκόπησης, αναζήτησης νοημάτων και υπαινιγμού συναισθημάτων. Διαδρομές σιωπηλές, διαχρονικές, συνήθεις, μέσα σε έναν πολύβουο κόσμο, που μας ακολουθεί και κινείται διαρκώς, που μας διαμορφώνει και συγκροτεί τη σκέψη μας.  Σχέση ατόμου – περιβάλλοντος αμοιβαία, συνδιαλλακτική, σχεδόν συνωμοτική. Αναδύονται αμφιβολίες, απειλείται απόδραση εαυτού προς άγνωστες διαδρομές. Ενώ ο περιβάλλων χώρος – απών και υπονοούμενος μέσα από την αύρα του – αφήνει ελεύθερο το βλέμμα, να δει αυτό που επιθυμεί.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 5 Ιουνίου
 
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ (Πλ. Αριστοτέλους 2, τηλ. 231 024 7111)
«Κώστας Κοντογιάννης: 1926 – 2000»
Στον α΄ όροφο του κτιρίου θα παρουσιαστούν πάνω από 50 έργα του ζωγράφου, κυρίως τοπία, πορτρέτα και συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές, πολλά από αυτά μεγάλων διαστάσεων.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 15 Ιουνίου
 
«Επιλογές ενός τολμηρού συλλέκτη. Συλλογή Σταύρου Τσιγκόγλου»
Η σπάνια, αυτή, συλλογή αναδεικνύει, με μοναδικό τρόπο, τη διαδρομή της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου, φιλοξενούνται περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά σημαντικών δημιουργών του 19ου και του 20ου αιώνα.
Παράταση Έκθεσης έως 21 Μαΐου
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00 – 14:00, Τετάρτη 9:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Δευτέρα κλειστά.
 
Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ. (Αγίας Σοφίας 38, τηλ. 2310 220700, 277911)
«Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη στο σχολείο και στην κοινωνία»
Με τα έργα τους οι 138 μαθητές και μαθήτριες, με την παιδαγωγική υποστήριξη 38 δασκάλων τους, από 21 σχολεία, 11 Γυμνάσια, 10 ΓΕΛ κι 1 ΕΠΑ.Λ, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν μια πόλη ξεχωριστή γεμάτη χρώματα, νότες και στίχους.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 28 Μαΐου
 
Μουσεία
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανώλη Ανδρονίκου 6, τηλ. 231 3310201)
«Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή, μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών, τόσο σε νεκροταφεία, όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, πειραματικό εργαστήριο παραγωγής ειδωλίων και διεθνές συνέδριο για την κοροπλαστική στον ελλαδικό χώρο.
Διάρκεια Έκθεσης: Ένα έτος
 
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 231 3306400)
«Περπατώντας στη Θεσσαλονίκη – Βιέννη»
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στοχεύει στο «περπάτημα» σαν τέχνη και μέθοδο αναγνώρισης του περιβάλλοντος σαν τεχνική που εστιάζει στις επενέργειες της κίνησης και στις επιδράσεις της πάνω στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Σαν μέθοδος επικεντρώνεται στην πραγματοποίηση, παρουσίαση και ερμηνεία συμβάντων και δεσμεύσεων μέσα στον πολιτικο-οικονομικό χώρο, σαν ιδιότητα φέρνει τα όντα σε επαφή με τον «κόσμο» δημιουργώντας έτσι τρόπους αντιμετώπισής του. Το ερώτημα περί του «ξένου» σε σχέση με μια «απροϋπόθετη» φιλοξενία προεξοφλεί την εμπειρία του περιπατείν, το περιπάτημα σαν πράξη που κλητεύει το σύνδεσμο μεταξύ του ξένου και της φιλοξενίας.
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση 17 Μαΐου, 18:00
 
«Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου»
Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης, καθώς η γερμανική κατοχή συνεχίζει να αποτελεί μία περίοδο για την οποία «σκοτεινά σημεία» συνεχίζουν να υφίστανται. Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες φωτογραφίες και φιλμ, αναπαραγωγές και ψηφιακές προβολές, αξιοποιώντας φωτογραφίες που μέχρι πρότινος είχαν εξοβελισθεί ως ιστορικά τεκμήρια, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφουν το «βλέμμα του κατακτητή», όσο και εξαιτίας του ερασιτεχνικού και κατ’ επέκταση «περιθωριακού» χαρακτήρα τους.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 21 Μαΐου
 
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Φιλίππου Νίκογλου 1, τηλ. 231 0889840)
«Κλικ, προστάτευσέ το!»
Έκθεση φωτογραφίας μαθητών, που οργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής δράσης, που διοργανώθηκε τη σχολική χρονιά 2016-2017, στο πλαίσιο του τοπικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με σκοπό να στρέψει τη ματιά των μαθητών σε ό,τι κρίνουν ως αναγκαίο να προστατευθεί στην πόλη και την περιοχή τους και να τους ενεργοποιήσει μέσω της τέχνης της φωτογραφίας. Οι μαθητές κλήθηκαν να ερευνήσουν και να αποφασίσουν ποιο στοιχείο του περιβάλλοντος απειλείται και να αναλάβουν δράση φωτογραφίζοντάς το.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 26 Μαΐου
 
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ -Helexpo, τηλ. 231 0240002)
«AstronART-Δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις» της Φανής Μπουντούρογλου
Το AstronART είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, για παιδιά και εφήβους, ανεξαρτήτου ηλικίας και δυνατοτήτων, με εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του προγράμματος διερευνώνται και αξιολογούνται σύγχρονες πρακτικές και θεωρίες μάθησης, όπως η STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Math) εκπαίδευση, η εκπαίδευση με επίκεντρο τη δημιουργία (Maker-centeredlearning), το DesignThinking και το VisibleThinking.
Το AstronART project εκπονείται μέσα από ένα μεταφερόμενο εργαστήρι Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας και της επινοητικότητας των συμμετεχόντων, καθώς και στον εκδημοκρατισμό της τέχνης και της υψηλής τεχνολογίας και τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε αυτές.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 27 Μαΐου
 
Έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Τα έργα καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από ζωγραφικά και γλυπτά έργα, έως εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και performances και αναδεικνύουν την προσωπική διαδρομή των δημιουργών τους, από την μαθητεία μέχρι και την πρώτη κατάκτηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού λεξιλογίου.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 25 Μαΐου
 
Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς δήμου Νεάπολης- Συκεών (οδός Έβρου, Συκιές)
«Πέντε γυναίκες συνομιλούν με την Τέχνη»
Σε ένα όμορφο και ταιριαστό αγκάλιασμα, με τρόπο διαφορετικό και προσωπικό της κάθε καλλιτέχνιδος. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα της καταξιωμένης σύγχρονης γλύπτριας- ζωγράφου Ντίνας Αναστασιάδου, της εικαστικού- συγγραφέα Λίας Καδέρογλου (Αqualia), με την εξελιγμένη και πρωτότυπη ζωγραφική (Ebru- μικτή τεχνική), της δημιουργού Αναστασίας Κωνσταντοπούλου (Anactacia Glass), πρώτης διδάξασας σε καλλιτεχνικό γυαλί με μοντερνισμό, της ζωγράφου Μαρίας Πάστρα, με την παλλόμενη, βελουδένια ζωγραφική και της πρόεδρου κεραμιστών Β. Ελλάδος, εκλεπτυσμένης κεραμίστριας, Christine Willis.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 17 Μαΐου
 
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, 1ος όροφος, Λιμάνι, τηλ. 231 056 6716)
Πορτραίτα Ιστορίας Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960
Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων, Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα, κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960, που περιλαμβάνει τη γερμανική κατοχή, την Α’ μεταπολεμική περίοδο και την ανασυγκρότηση.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 10 Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.